Improving the writing skills and attitudes of Turkish EFL sixth graders through diary writing
Altıncı sınıf Türk öğrencilerinin günlük tutma yoluyla yazma becerilerinin ve tutumlarının geliştirilmesi
- Tez No: 632865
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM AKÇAYOĞLU MİRİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci dilde günlük yazma, İngilizce yazma becerilerinin geliştirilmesi, İngilizce yazmaya karşı tutumlar, Diary writing in L2, improving EFL writing skills, attitudes towards EFL writing
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İkinci ya da yabancı dil öğrenmek dört dil becerisine hakim olmayı gerektirir: okuma, yazma, konuşma ve dinleme. İkinci bir dilde yazma üretken becerilerden biri olarak kabul edilir ve genellikle ihmal edilir. Türkiye'de ortaöğretim birinci kademe (beşinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar) İngilizce müfredatı sadece yabancı dil öğrenmeyi değil aynı zamanda yabancı dili iletişim kurmak için bir araç olarak kullanmayı ve yabancı dil öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmeyi amaçlar. Bu noktadan hareketle bu araştırmanın amacı günlük yazmanın Mersin, Türkiye'd bir devlet okulunda İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen altıncı sınıf öğrencilerinin yazma becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Ön test ve son test kullanılan bu karma çalışma desenine İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 60 altıncı sınıf öğrencisi dahil edilmiştir. 30 katılımcı rastgele deney grubuna atanırken diğer 30 katılımcı rastgele kontrol grubuna atanmıştır. Daha derin bilgi edinmek için hem nitel hem de nicel veri toplama araçları kullanıldı. Beşli Likert tipi ölçek tüm katılımcılara ikinci bir dilde yazmaya karşı tutumlarını ölçmek amacıyla ön test ve son test olarak uygulandı. Bununla birlikte katılımcılardan yazma kabiliyetlerini değerlendirmek amacıyla ön test ve son test şeklinde ölçme aracı olarak kullanılan günlük yazmaları istendi. Günlük yazma etkinliklerine başlamadan önce günlüğün nasıl yazılacağı konusunda eğitim verilip rehberlik edilen deney grubundaki katılımcılardan sekiz haftalık süre boyunca haftada iki kez günlük yazmaları istendi. Müdahale bittikten sonra bu katılımcıların bir kısmı ile nitel verileri desteklemek için daha ayrıntılı bilgi almak amacıyla görüşme yapıldı. Çalışmanın bulguları deney grubunun ikinci dilde yazmaya karşı daha olumlu tutum geliştirdiğini ve yazma puanlarının kontrol grubundaki akranları ile kıyaslandığında istatiksel olarak daha anlamlı olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Learning a second or a foreign language requires the mastery of the four language skills: reading, writing. speaking and listening. Writing in a second language is regarded as one of the productive skills to acquire and is often neglected. In Turkey, the curriculum of English for lower secondary education (from the fifth to the eighth grade) aims at not only learning a foreign language, but also using it as a tool to communicate and increase positive attitudes towards learning a foreign language. Starting from this point of view, the purpose of this study is to investigate the effects of diary writing on the writing skills of sixth grade English as a Foreign Language (EFL) learners at a state secondary school in Mersin, Turkey. 60 EFL learners studying in the sixth grade were recruited in this mixed-method research design study that used pre-test and post-tests. 30 participants were randomly assigned to the experimental group while the other 30 participants were randomly assigned to the control group. In order to get in-depth data, both qualitative and quantitative data collection instruments were used. A five-point Likert-type scale was applied to all the participants as a pre-test and post-test to elicit their attitudes towards writing in a second language. Besides, the participants were asked to write a diary entry which served as a pre-test and post-test instrument to assess their writing ability. Instructed and guided on how to write a diary entry before starting diary writing activities, the participants in the experimental group were asked to write a diary entry twice a week for a duration of eight weeks. After the intervention was over, some of these participants were interviewed in an attempt to collect more detailed reflections to support the quantitative data. The findings of the study revealed that the participants in the experimental group developed more positive attitudes towards writing in L2, and their writing scores were statistically more significant when compared to their control group counterparts.