Okul dışı fen öğrenme ortamında öğrencilerin girişimcilik becerilerinin gelişiminin betimlenmesi
The description of the students' entrepreneurship skills in the science learning environment outside of the school
  1. Tez No: 632898
  2. Yazar: NAZLICAN KARAKILÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik becerileri, okul dışı öğrenme, fen eğitimi, Entrepreneurship skills, out of school learning, science education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı 8-12 yaş arasındaki öğrencilerin okul dışı fen öğrenme ortamında katıldıkları etkinliklerde girişimcilik becerilerinin nasıl geliştiğini incelemektir. Amaç doğrultusunda alt sorulara yanıt aranmıştır. Araştırmanın örneklemini Adana ilinde bulunan bir bilim kulübünde yedi öğretmen ve dört öğrenci oluşturmaktadır. Veriler öğretmenler ve öğrenciler için ayrı hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme sorularından oluşmaktadır. Öğrencilerden üçü kız, biri erkektir. Bir kız ve erkek öğrenci on, diğer iki kız ise dokuz yaşlarındadır. On yaşında olan öğrenciler 4.sınıfa, dokuz yaşında olan öğrenciler ise 3.sınıfa gitmektedir. Öğrencileri ile ön ve son görüşmeler yapılmıştır ve girişimcilik becerilerinin gelişimi incelenmiştir. Ayrıca yedi hafta boyunca öğrenciler araştırmacı tarafından gözlemlenmiştir. Bilim kulübünde yer alan öğretmenler ile girişimcilik becerileri adı altında yer alan alt beceriler (risk alma, liderlik, iletişim, yaratıcılık ve planlama) hakkındaki görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizi ile yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin girişimcilik becerilerini ortaya çıkaracak ve geliştirilecek ortamların sunulması halinde bu becerileri gösterdikleri görülmüştür. Öğretmenler ile yapılan görüşmeler sonucunda ise okul dışı öğrenme ortamlarında yapılan etkinliklerin ve birçok yöntem ve tekniğin öğrencilerin girişimcilik becerilerini geliştirebileceği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how entrepreneurship skills develop in activities in which students between the ages of 8-12 participate in an out-of-school science-learning environment. In line with the purpose, answers were sought for sub-questions. The sample of the research consists of seven teachers and four students in a science club in Adana. The data consists of semi-structured interview questions prepared separately for teachers and students. Three of the students are girls and one is a boy. One female and one male student is ten years old, and the other two are nine years old. Students who are ten years old go to grade four, and students who are nine years old go to grade 3. Preliminary and final interviews were made with students and the development of entrepreneurial skills was examined. In addition, the researcher observed students for seven weeks. The opinions of the teachers in the science club and the sub-skills (risk taking, leadership, communication, creativity and planning) under the name of entrepreneurship skills were taken. The findings were analyzed by content analysis and the findings were included. As a result, it was seen that students demonstrate these skills if the environments to reveal and develop entrepreneurship skills are created. The interviews with teachers revealed that activities and many methods and techniques in out-of-school learning environments could improve students' entrepreneurship skills.