A corpus-based study on the English used in automotive engineering: Implications for teaching English for specific purposes
Otomotiv mühendisliği İngilizcesinde kullanılan dil üzerine derlem temelli bir çalışma: Özel amaçlı İngilizce için sezdirimler
- Tez No: 632945
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce, derlem, veri güdümlü öğrenme, veri güdümlü öğretim, tür tabanlı öğretim, English for Specific Purposes, corpus, data-driven learning, data-driven teaching, genre-based instruction
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Son yıllarda, Özel Amaçlı İngilizce (ÖAİ) ortamlarındaki sınıf uygulamalarına derlem verilerini dâhil etme eğilimi, derlemin tür-tabanlı öğretime katkısının yükseköğretimde yaygın olarak kabul görmesinden sonra hız kazanmıştır. Flowerdew'in (2015) de belirttiği gibi“eğitim söz konusu olduğunda, derlemlerin, doğrudan uygulamalardan daha çok sözlükler ve dilbilgisi gibi referans çalışmalar olan dolaylı uygulamalar üzerinde çok daha büyük bir etkisi olmuştur”(s. 100). Bu çalışma temelde, derlem araştırmalarının ÖAİ öğretimine olası faydasını artırmak, dolayısıyla da öğrencileri dolaylı değil de doğrudan derlem uygulamaları aracılığıyla veri güdümlü öğrenmeye yönlendirmek amacıyla, Otomotiv Mühendisliği İngilizcesi dersinin içeriğinin iyileştirilmesini ve uygulanabilir ihtiyaç temelli, derlem odaklı bir ders programı oluşturmayı amaçlamaktadır. İkincil amaç olarak ise, çalışma otomotiv mühendisliği öğrencilerinin ilerideki iş ortamlarında kullanacakları otomotivle ilişkili sözcüksel öğelere aşina olmalarını ve sonuç olarak mesleki becerilerini artırmayı hedeflemektedir. Son olarak, bu çalışmanın, ÖAİ öğrencilerine olan faydalarının yanı sıra, ÖAİ uygulayıcılarına, materyal geliştiricilerine ve öğretim programı tasarımcılarına yarar sağlaması da öngörülmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, her şeyden önce Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin otomotiv mühendisliği bölümü örnek seçilerek, sürece katılan 168 katılımcının; yani otomotiv mühendisliği öğrencilerinin, ÖAİ öğretmenlerinin, branş öğretmenlerinin ve mühendislerin, İngilizce gereksinimleri ve beklentileri araştırılmıştır. ÖAİ öğretiminin mevcut durumunu göstermeye yardımcı olan bu gereksinim çözümlemesi evresi, Otomotiv Mühendisliği İngilizcesi Derlemi'nin oluşturulmasıyla genişletilmiştir. Toplam 114 çeşitli yazılı otomotiv metinlerinden oluşan bu derlem, 2,160,512 sözcüklük boyutuyla özel amaçlı bir derlem niteliğindedir. İngilizce'nin özelleştirilmiş bu kesitini pedagojik amaçlar için yansıtmak amacıyla, derlemdeki sözcüklerin sıklıkları dikkate alınarak, Otomotiv Mühendisliği Teknik Kelime Listesi ve Otomotiv Mühendisliği Teknik Tanıklı Dizin Listesi oluşturulmuştur. Çalışmada yürütülen gereksinim ve derlem çözümlemeleri sayesinde, ÖAİ dersinin geleneksel sınıf uygulamalarından arınmış ve daha çok üretici beceriler üzerine odaklanacağı hedefe yönelik yeni bir öğretim modeline acil ihtiyaç duyulduğu açıkça gözler önüne serilmiştir. Gereksinim ve derlem çözümlemelerinden elde edilen nitel ve nicel bulguların sentezi, örnek bir tür-tabanlı ÖAİ ders programının ve buna bağlı geliştirilecek deneme niteliğinde küçük ölçekli bir öğretim ders planının hazırlanmasını olası kılmıştır. Sonuç olarak, bu olgu çalışması, öğrenci-merkezli eğitim felsefesi çerçevesinde ortaya koymuş olduğu sonuçlar bakımından oldukça önemli ve ileriye dönük sezdirimler önermektedir.
Özet (Çeviri)
The trend of incorporating corpus data with classroom applications in ESP (English for Specific Purposes) settings has accelerated in recent years since its contribution into genre-based instruction was widely recognized at tertiary education. Until then, as Flowerdew (2015) points out,“as far as pedagogy is concerned, corpora have had far more impact on indirect applications, that is, on reference works such as dictionaries and grammars, than on direct ones”(p.100). In order to increase the potential benefits of corpus research into ESP instruction, thereby encouraging learners towards DDL (data-driven learning) through direct corpus applications rather than indirect ones, the present study mainly aims to improve the content of English for Automotive Engineering course and construct an applicable needs-driven and corpus-informed syllabus. As a secondary purpose, the study intends to familiarize AE students with technically relevant lexical items they are going to utilize in their future workplaces, which will ultimately heighten their occupational skills. Lastly, in addition to its benefits to ESP learners, it is anticipated that the study will provide assistance to ESP practitioners, material developers, and syllabus designers correspondingly. In accordance with these purposes, first and foremost, by taking Automotive Engineering department in a state university in Turkey as a case, the study explores language needs and expectations of 168 participants involved in the process; namely AE (Automotive Engineering) students, ESP practitioners in the setting, subject matter teachers and automotive engineers. This needs-analysis phase which aids to take a snapshot of the status quo of ESP instruction is extended by the creation of Automotive Engineering English Corpus. AEEC, which consists of 114 written automotive texts is a customized corpus with 2,160,512 running words. In order to represent this specialized register of English for pedagogical purposes, an Automotive Engineering Technical Word List (AETWL) and an Automotive Engineering Technical Collocation List (AETCL) were extracted by calculating the frequencies of lexical items in AEEC into account. Owing to both needs analysis and corpus analysis conducted in this study, it is explicitly revealed that there is an urgent need for a novel instructional approach to the ESP lesson based on productive skills and free from traditional classroom applications. Besides, corpus analysis results demonstrate that AEEC includes relatively more technical items when compared to its counterparts. The synthesis of both quantitative and qualitative findings from needs analysis and corpus analysis has enabled the preparation of a sample genre-based ESP syllabus and a tentative micro-teaching lesson plan accordingly. In conclusion, this case study promises highly significant and proactive measures in terms of the results it has provided in line with the philosopy of learner-centredness.