Kıyı kentlerinde nüfus ve iskân politikaları ve pratikleri: Bandırma örneği
Population and settlement policies and practices in coastal cities: The case of Bandırma
  1. Tez No: 633053
  2. Yazar: BAŞAK TİTİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus İnşası, Etnisite, Nüfus, İskân, Güney Marmara, Bandırma, Nation Building, Ethnicity, Population, Settlement, South Marmara, Bandırma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İmparatorluklardan ulus devlete geçiş sürecinde toplumlar, milliyetçi ve modernist politikalarla şekillenmişlerdir. Bu süreçte uygulanan politikalar devletin ve toplumun yapısında köklü değişikliklere neden olmuştur. Bu politikaların önemli bir parçası olan nüfus ve iskân konusunu, ulus inşa sürecinin ideolojisini, deneyimlerini ve pratiklerini anlamak açısından ele almak mümkündür. Kurumlar ve kültürler kadar kentler de ulus inşa sürecinde uygulanan nüfus ve iskân politikaları ile dönüşüm geçirmişlerdir. Bu açıdan nüfus ve iskân politikaları, kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel yapısını anlamak açısından odaklanılması gereken konuların başında gelmektedir. Türkiye'nin ulus inşa sürecinde uygulanan nüfus ve iskân politikalarının en güçlü hissedildiği yerler kıyı kentleri olmuştur. Tarihsel olarak etnik, dinsel ve kültürel farklılıkların en fazla bulunduğu yerleşim yerleri olan kıyı kentleri, Türkiye'nin uluslaşma sürecinde yaşanan savaşlar, nüfus mübadeleleri, göçler ve iskân politikaları ile köklü dönüşüm geçirmişlerdir. Bu tez çalışması Türkiye'de ulus inşa sürecinde uygulanan nüfus ve iskân politikalarına Bandırma kenti örneği üzerinden bakmayı amaçlamaktadır. Güney Marmara kıyılarının önemli bir tarihi liman kenti olan Bandırma, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve erken Cumhuriyet döneminde uygulanan nüfus ve iskân politikalarının en yoğun hissedildiği yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Bu politikaların kentin toplumsal yapısında yarattığı etkilere bakmak, Bandırma'nın sosyolojik dönüşümünü anlamak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In the transition process from empires to nation-state, societies were shaped by nationalist and modernist policies. The policies implemented in this process caused radical changes in the structure of the state and society. It is possible to address the issue of population and settlement, which is an important part of these policies, in terms of understanding the ideology, experiences and practices of the nation building process. Cities, as well as institutions and cultures, have undergone a transformation with population and settlement policies implemented in the nation-building process. In this respect, population and settlement policies are among the topics that should be focused on in order to understand the social, economic and cultural structure of the cities. The population and settlement policies applied in the nation building process of Turkey have been felt most strongly in the coastal cities. The coastal cities where ethnic, religious and cultural differences are found historically the most have undergone a drastic transformation with the wars, population exchanges, migration and settlement policies experienced in the nation building process of Turkey. This thesis study aims to look through the population and settlement policies implemented in the nation building process in Turkey via the case of Bandirma town. Bandırma, an important historical port city of the South Marmara coast, is one of the most important settlements where the population and settlement policies implemented in the last period of the Ottoman Empire and in the early Republican period were felt the most. It is important to examine the effects of these policies on the social structure of the city in terms of understanding the sociological transformation of Bandırma.