Gender and sexuality building identity in Jeffrey Eugenides's Middlesex
Jeffrey Eugenides'n Middlesex adlı eserinde cinsiyet ve cinsellik açısından kimlik gelişimi
- Tez No: 633055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETRU GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oluşum romanı, cinsiyet ve cinsellik, Eugenides, Middlesex, çift cinsiyetlilik, the Bildungsroman, gender and sexuality, Eugenides, Middlesex, intersex
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Oluşum Romanının karakteristik özellikleri ve tarihçesi, Alman edebiyatında ortaya çıkışı ve İngiliz edebiyatında gelişimi değerlendirilmiştir. Çalışmada cinsellik ve cinsiyet kavramları değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı post-modernist bir yazar olan Jeffrey EUGENIDES tarafından yazılan ve Amerika'da yaşayan ikinci ve üçüncü kuşak Yunan asıllı göçmen ailelerin geçirdikleri değişim ile“yeni”Amerikan kimliklerini romanın ana karakteri Calliope/Cal'ın bakış açısıyla ele alan Middlesex romanını incelemektir. Çalışmada Calliope/Cal'ın kimlik oluşumu üzerinde etkili olan olgular ve olaylar Oluşum Romanı geleneğiyle uyumlu bir biçimde cinsiyet ve cinsellik açısından değerlendirilmektedir. Kimlik oluşumu, etnik köken ve kuşaklar arası etkileşim, bu romanda yazar tarafından efsanevi ve mitolojik öğeler kullanılarak ele alınmaktadır. Eserde, Stephanides ailesinde üç nesil boyunca var olan fakat Calliope'nin doğumuyla ortaya çıkan ve onun çift cinsiyetli olmasına sebep olan 5-alfa eksikliği isimli kalıtsal bir gen hastalığının yanı sıra ailevi ve toplumsal beklentilerin kimlik gelişimini nasıl etkilediğini incelenmektedir. Romanda ana karakter olan Calliope/Cal çift cinsiyetli bir kişi olmanın yanı sıra, her gün gittikçe küreselleşen dünyada, göçmen bir Yunan Amerikalı olarak hem cinsellik hem de etnik kimlik açısından bir azınlık olarak yaşamaktadır. Ülkenin gelişimi ve dünyanın küreselleşmesi de ana karakterin gözünden yansıtılmaktadır. Karakter iki kez doğar. İkinci kez doğduğunda, dünyayı ve etrafında olup biteni daha iyi anlamaya başlar. Middlesex romanı tüm yönleriyle ele alındığında, göçmenlik, kuşaklararası etkileşim, kimlik oluşumu, mitolojik ve efsanevi karakterler vb. post-modernist tematik unsurları yansıtır ve cinsiyet ve cinsellik gelişimi açısından bir Oluşum Romanı olarak değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
The current study presents the thematic characteristics and history of the Bildungsroman and its origins in the German literature and its flourishing in the English literature. The terms of gender and sexuality are also defined in the study. The aim of the present thesis is to analyze the postmodernist author Jeffrey EUGENIDES's Middlesex which deals with the“new”American identities of the second and third generation Greek immigrants who live in the US, and to present it through the protagonist of the novel, Calliope/Cal's point of view. The present study displays how the events and actions in the novel make it possible to be regarded as a Bildungsroman in terms of gender and sexual identity formation of Calliope/Cal. Identity formation, ethnicity and generation gap as well as the interaction between generations are presented by the novelist benefiting from myths and mythical heroes. The study reflects how the expectations of the family and society impact identity formation as well as the 5-alpha reductase disease, which results in the intersex condition of Calliope/Cal. In a world, which becomes more and more global each day, the protagonist of the novel is an intersex person, a minority in terms of gender and sexuality but also a Greek-American, a minority in terms of ethnicity. The history of the country and the globalization of the world are reflected through the protagonist. Cal/Calliope is born twice. When he is born the second time, he begins to grasp the world better. The novel, Middlesex, can be regarded as a Bildungsroman when it is analyzed in terms of gender and sexuality and the novel, in general, presents the postmodernist thematic concerns of immigration, generation gaps, inclusion of myths and mythical heroes into the contemporary life and identity formation.