Türk Ceza Hukukunda bilişim suçları
IT crimes in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 633084
  2. Yazar: NAGİHAN GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim Sistemi, Bilişim Suçları, Bilişim Alanında Suçlar, Siber Güvenlik, Siber Terörizm, Informatics, Information System, Informatics Crimes, Crimes in Field of Informatics, Cyber Security, Cyber Terrorism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Bilginin işlenmesi ve yönetilmesinde hız ve kolaylık sağlayan bilişim sistemleri bireylerin özel yaşamından kamu kurumlarının veya özel kuruluşların yürüttüğü hizmetlere kadar kullanılması sonucunu doğurup hayatımızın neredeyse her alanına nüfuz ederek kullanım payını yadsınamayacak oranda genişletmiştir. Bilişim sistemlerinin günümüz dünyasının vazgeçilmez unsurları olduğu göz önüne alındığında bu sistemler aracılığıyla gerçekleştirilen ihlallerin de gecikmeksizin, hızlı, öngörülü bir şekilde çözüme kavuşturulması ve oluşturulacak maddi ceza normlarının da değişen çağa uyum sağlayabilecek kapsamda düzenlenmesi gerekmektedir. Bilişim alanının sınırlarının olmaması karşısında bu alanda işlenen suçlarla etkili mücadelede sadece ülkelerin ulusal mevzuatlarında yer alan düzenlemelerin yeterli olmayacağı açıktır. Dolayısıyla, söz konusu suçlarla mücadelede ortak dilin oluşturulması ve ulusal yasal mevzuatların birbirlerine uyumlu hale getirilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmamızın, Türk Ceza Kanunu'nda bilişim alanında suçlar hakkında yer alan mevcut düzenlemeler, bu düzenlemelerin mukayeseli hukukla uyumu, düzenlemelerde eksiklik bulunan yönlerinin değerlendirilmesi ve öneriler getirilmesi suretiyle bu alana katkı sağlayabilecek nitelikte bir çalışma olması hedeflenmektedir. Çalışmamızda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)“Bilişim Alanında Suçlar”bölümünde yer alan suç tipleri, çeşitli ve sayıca fazla olan kaynak araştırması le birlikte doktrinde yer alan fikirler ve Yargıtay kararları ile zenginleştirilerek maddi ceza hukuku boyutu ile incelenecektir. Bu bağlamda, çalışma konumuzu oluşturan bilişim alanında suçların (dar anlamda bilişim suçları) suçun unsurları esas alınarak incelemesine geçilmeden önce bilişim suçlarına ilişkin temel ve teknik terim ve kavramlar incelenerek bilişim suçlarına özgü genel bilgiler verildikten sonra bilişim suçlarına ilişkin mukayeseli hukukta yer alan düzenlemeler hakkında bilgi verilecektir.
Özet (Çeviri)
Information systems that provide speed and convenience in the processing and management of information have resulted in an undeniable share of use by penetrating almost every area of our lives, resulting in the use of individuals from their own lives to services run by private or public institutions. Considering that information systems are indispensable elements of today's world, the violations made through these systems should be resolved in a fast, predictive way and the material punishment norms to be created should be arranged in a scope that can adapt to the advancing technology. It is clear that only the regulations in the national legislation of the countries will not be enough to struggle the crimes committed in the field of informatics effectively. Therefore, a common language should be established in the struggle against these crimes and national legal regulations should be harmonized. In this context, our study aims to contribute to this field by combination of the existing regulations in the field of informatics in the Turkish Penal Code and the harmonization of these regulations with comparative law, as well as evaluation of the deficiencies in such regulations and offering suggestions. In our study, the types of crime in the“Crimes in the Field of Informatics”section of the Turkish Penal Code numbered 5237 will be examined with the various and numerous resource researches, and the ideas in the doctrine will be enriched by the decisions of the Supreme Court and will be examined in terms of the material criminal law. In this context, before going to the examination of the crimes based on the elements of the crime in the field of informatics, the basic concepts and technical terms related to the informatics crimes will be examined and general information peculiar to the informatics crimes will be given.