Algılanan destinasyon imajının pazarlamaya etkileri: Ankara ili üzerine bir araştırma
The effects of perceived destination image on marketing: A research on Ankara province
  1. Tez No: 633127
  2. Yazar: TURALP SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE BAHAR IŞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon İmajı, Destinasyon Pazarlaması, Destination, Destination Image, Destination Marketing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada Ankara lokasyonunda turizm sektörüne mal ve/veya hizmet sağlayan işletmelerde ya da kurum / kuruluşlar görev yapan / çalışan üst düzey yöneticilerin Ankara'nın destinasyon imajı farkındalık düzeylerinin belirlenmesi ve sektördeki ticaret faaliyetleriyle ilgili düşüncelerinin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilim deseninden faydalanarak Ankara ilindeki turizm faaliyetlerinde aktif rol alan üst düzey yöneticilerin Ankara'nın turizm imajı hakkındaki görüşleri, artı ve eksi yönleri ile Ankara'nın destinasyon olarak geliştirilmesi adına tavsiyeleri öğrenilmiştir. Araştırmanın kapsamını oluşturan kişi ve kuruluşlar; Ankara bölgesinde turizm sektöründe bulunan resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları, seyahat acenteleri, konaklama işletmeleri, bölgedeki turizm sektöründe faal bir şekilde görev alan işletme sahipleri, müdürler, turizm cemiyetlerinin başkan ve yardımcıları, turizm sektörü içerisindeki kurum ve kuruluşların yöneticileri olarak sıralanabilir. Araştırma Ankara bölgesindeki turizm sektöründe faal olarak görev yapan 17 kişi ile yüz yüze görüşme yapılarak 2020 yılının Ocak ayından Mayıs ayına kadar olan süreç içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada derinlemesine mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılan görüşme formunda görüşmecilerin demografik ve turizm sektörü ile ilgili özelliklerini öğrenmek üzere 6 adet sorunun olduğu ve görüşmecilerin Ankara'nın turizm imajı hakkındaki görüş ve önerilerinin öğrenilmesi için toplamda 6 adet açık uçlu soru yer almaktadır. Ankara'da turizm sektöründe üst düzey yönetici olarak yer alan görüşmecilerin Ankara'nın destinasyon imajı ile ilgili değerlendirmeleri sonucunda Ankara'nın genel imajının başkent olması şeklinde fikir birliği oluşmuştur. Ayrıca değerlendiriciler Ankara'nın tarihi destinasyon imajı da öne çıkarılan kavramlardan olmuştur. Bazı katılımcılarca Ankara'nın olumsuz bir turistik imaja sahip olduğu ifade edilmiş ve Ankara'nın tanıtımı ile ilgili eksikliklerin olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the destination image awareness levels of Ankara's destination image and to get their thoughts about the commercial activities in the sector, in the enterprises that provide goods and / or services to the tourism sector in Ankara, or those who work / work in institutions / organizations. In line with this purpose, one of the qualitative research patterns, using the factual science pattern, learned the opinions of senior executives who take an active role in the tourism activities in Ankara, about the tourism image of Ankara, plus and minus aspects, and the recommendations of Ankara to develop as a destination. The individuals and organizations that make up the scope of the research; Official institutions in the tourism sector in Ankara region, non-governmental organizations, travel agencies, accommodation enterprises, business owners who are actively involved in the tourism sector in the region, managers, heads and assistants of tourism associations, managers of institutions and organizations in the tourism sector. The research was carried out in the period from January to May 2020 by face-to-face interviews with 17 people actively working in the tourism sector in Ankara region. In this study, in-depth interview method was preferred. In the interview form used in the study, there are 6 open-ended questions in order to learn about the demographic and tourism sector characteristics of the interviewees and to learn the opinions and suggestions of the interviewees about the tourism image of Ankara. As a result of the evaluations of the interviewees, who are the senior managers in the tourism sector in Ankara, regarding the destination image of Ankara, a consensus was formed that the general image of Ankara is the capital. In addition, evaluators have been one of the prominent concepts of Ankara's historical destination image. It was stated by some participants that Ankara has a negative touristic image and there are deficiencies related to the promotion of Ankara.