Kentleşme sürecinde Alevi ritüelleri ve inanç pratiklerindeki değişmeler (İstanbul-Sivas örneği)
Alterations in Alevi rituals and belief practices through urbanization (İstanbul-Sivas example)
- Tez No: 633126
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT METİN TÜRKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, halkbilimi, inanç, ritüel, göç, kentleşme, değişim, Alevi, folklor, belief, ritual, migration, urbanization, alteration
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanların bulundukları yerden başka bir yere hareket etmelerine, göç adı verilmektedir. Göç olgusuna çeşitli sebeplerle maruz kalmış topluluklardan biri de Alevilerdir. Göç olgusuna maruz kalmış toplulukların kimliğinde ve inanç unsurlarında meydana gelen değişimler çalışmamıza yön vermiştir. Bu çalışmada“Kentleşme Sürecinde Alevi Ritüelleri ve İnanç Pratiklerindeki Değişmeler (İstanbul-Sivas Örneği)”başlığı altında kırsaldaki sahamız olan Sivas'ta belirlediğimiz ve müşterek bir ocağa bağlı bulunan beş köy özelinde Alevi ritüelleri ve inanç pratikleri ele alınmıştır. Çalışmanın bir diğer sahası olan İstanbul ilinde belirlediğimiz dört ilçeye çeşitli sebeplerle kırsaldan göç etmiş kişilerle yapılan mülakatlar sonucu, kentleşme olgusunun Alevi ritüelleri ve inanç pratiklerinde sebep olduğu değişimlere değinilmiş ve Sivas Alevileri nezdinde bir dayanışma örneği olarak kent yaşamında geleneğin değişen yönlerinden hareketle yine geleneğin korunmasına yönelik elde edilen araştırma bulguları bu teze aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration can be described as people's movement from a place to another. Alevis are one of the communities that has been subjected to migration. Our research is dominated by the alterations that occur in the identities and belief factors of societies that underwent migration. In this study, Alevi rituals and belief practices in five villages subjected to a collective ocak in our rural field of Sivas are approached. In Istanbul, the other field of study, the alterations the notion of urbanization causes on Alevi rituals and belief practices are touched on via interviews with people who migrated to our chosen four towns in Istanbul from rural areas and the research findings regarding the preservation of the traditions based on the changed elements of tradition in urban life as an example of unity by Sivas Alevis are depicted in this thesis.