İgor Stravinski ve George Balanchine iş birliği: Agon Balesi'nin Laban Notasyonu üzerinden bir incelemesi
The collaboration of Igor Stravinsky and George Balanchine: An analysis of Agon Ballet over the Labanotation Score
  1. Tez No: 633184
  2. Yazar: SUNGU OKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE BORAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bale ve Dans, Müzik, Ballet and Dance, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Stravinski, Balanchine, Laban, Agon, Laban Notasyonu, hareket notasyonu, hareket analizi, müzik analizi, bale, 20. Yüzyıl, Stravinsky, Balanchine, Laban, Agon, ballet, movement notation, movement analysis, music analysis, Labanotation, Cinétographie Laban, 20th-century
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma, çoğu göç halinde geçen bir yaşamın, savaştan kaçışın, sanatsal arayışın ve yeni dünyaya ayak uydurma çabasının da aralarında bulunduğu bir çok ortak yöne sahip olan iki sanatçının 46 yıl süren iş birliğinin zirvesi olduğu kabul edilen bir yapıtın; Agon balesinin Laban hareket notasyonu üzerinden bir incelemesidir. Agon, İgor Stravinski ile George Balanchine'in Avrupa'dan Amerika'ya göç edişlerinin ardından ikinci safhasına geçen işbirliklerinin 20. yüzyılın sanatına kattığı en zengin içerikli yapıtlarından biri olması sebebiyle müzikolojik bir araştırma için çok değerli veriler sunmaktadır. Müzik ile dans/hareket ilişkisinin bir sanat yapıtı üzerinden okunabilmesini mümkün kılabilecek en değerli unsurlar, o yapıt ile ilgili yazılı kaynaklardır. Stravinski ile Balanchine'in dostluğunun başladığı yıllarda, Avrupa'da iki dünya savaşı arasında sıkışıp kalmış bir diğer sanatçı ise Rudolf Laban'dır. Rudolf Laban'ın ortaya attığı ve geliştirdiği hareket notasyonu, bu tezin odak noktası olan Agon balesinin koreografik incelemesinin yapılmasını sağlayan kaynaktır. Laban hareket notasyonu, bir dans yapıtının kendisine eşlik eden müzik veya seslerle olan ilişkisinin kağıt üzerinde incelenebilmesini, görsel kaynakların ulaşamadığı noktaların görülmesini, dolayısı ile sözkonusu yapıta 360 derece bir bakışı mümkün kılar. Müziği 1953-1957 yılları arasında bestelenmiş, koreografisi 1957 yılında tasarlanmış ve aynı yıl ilk kez sahnelenmiş olan Agon balesinin tamamı 1987 yılında Virginia Doris tarafından Laban hareket notasına alınmıştır. Bu tezde yapıtın tamamının hareket partisyonu, müzik partisyonuyla paralel bir şekilde incelenmiş, müzik ve koreografi ilişkisinin örtüşen, ayrılan ya da birbirini tamamlayan tüm yönleri tespit edilmeye çalışılmış, bunun yanı sıra Stravinski, Balanchine ve Laban'ın yaşamları, sanata bakış açıları ve 20. yüzyıl sanatındaki yerleri üzerine bilgiler verilmiştir. Laban hareket notasyonunun sunduğu detaylı verilerin, Türkiye'de halen sahnelenmemiş olan Agon balesinin tamamı ya da bölümlerinin çalışılabilmesi ve izlenmesine imkân sağlayacağını umuyorum. Rudolf Laban'ın 1928 yılından itibaren geliştirmeye başladığı ve özellikle yüzyıl ortasından itibaren ciddi bir literatürü oluşmuş olan Laban hareket notasyonu, ülkemizde müzikoloji disiplini kapsamında veri olarak henüz değerlendirilmiş değildir. Müzik ve dans/hareket ilişkisinin bilimsel analizinin, müzikolojiyi besleyen yazılı kaynaklar arasındaki yerini alması, bu hareket notasyonunun öğrenilerek değerlendirilebilmesiyle doğru orantılı bir hızla gerçekleşecektir. Bu sayede koreografi, kompozisyon ve müzikoloji alanları ortak çalışmalar yürüterek yeni yapıtlar üretebilecek, hareket içeren tüm yapıtların incelenmesi paralel bir şekilde yürütülebilecektir. Dans yapıtlarını hareket notasyonu üzerinden okuyabilmenin, müzikoloji ve etnomüzikoloji alanlarında yapılmakta olan güncel ya da tarihsel araştırmalara katkısının büyük olacağına inanmaktayım.
Özet (Çeviri)
This work is an analysis of the ballet Agon over Labanotation; a piece that is shown to be the peak point of a 46-year-old collaboration of two artists who share a life upon immigration, escape from war, artistic seeking and adapting the new world. Agon is a fruit of the second phase of Stravinsky and Balanchine's collaboration which began in the United States where both artists immigrated escaping from the coming World War II. As a rich contentful piece, Agon presents various and valuable sources for musicological research. Written sources are the most valuable components for a researcher while reading the relationships between music and dance/movement of an artistic piece. Rudolf Laban is another artist who stuck between the 2 world wars in Europe in the very years that Stravinsky and Balanchine's friendship began. The movement notation that Laban had invented and developed, is the source that we used to analyze Agon ballet in terms of musicological aspect. Laban movement notation (or Labanotation as called in the USA, Cinétographie Laban as called in France), makes it possible to analyze the choreography and it's relations to the music/sounds that's accompanying it. It is also this notation that makes the researcher see the points that can be missed from a visual resource, in short terms it makes it possible to view the choreography with a 360-degree angle. Agon was composed between 1953-1957, choreographed in 1957 and it was Virginia Doris who notated the whole of the piece with Labanotation in 1987. In this thesis, both music and movement notations were analyzed correspondingly to find the points of both creations fulfilling or contrasting each other. Furthermore, this thesis presents the lives and importance of Stravinsky, Balanchine, and Laban, all three artists have a key point in 20th-century art. With the help of the detailed information supplied by the Labanotation score, we are hoping that Agon ballet, which is never staged in Turkey, can be practiced and staged. Rudolf Laban started thinking and working on this notation system since 1928 but unfortunately, in our country this system is not recognized through any musicological research. This thesis also aims to introduce Labanotation to the musicology community in Turkey. Analyzing the relationship between music and dance/movement scholarly will improve as fast as this notation system is learned and practiced. By this means, music composition, choreography, and musicology disciplines will be able to collaborate and the works that are created will be clearer to analyze. We strongly believe that reading choreographic works over a movement notation will be a priceless contribution to musicology and ethnomusicology disciplines within both today's matters and historical subjects.