Hibrit çelik lif katkılı ankastre mesnetli betonarme kiriş davranışının deneysel incelenmesi
Experimental investigation of fixed supported hybrid steel fiber reinforced concrete beam behavior
  1. Tez No: 633304
  2. Yazar: MERVE ARPACIKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit çelik lif, ankastre mesnet, betonarme kiriş, eğilme davranışı, eğilme sünekliği, Hybrid steel fiber, fixed support, reinforced concrete beam, flexural behavior, bending ductility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Betonarme kirişler yapıların deprem davranışında önemlidir. Özellikle betonarme kolonlar, kirişlerle birlikte yük aktarımı sağlayan ve yapıların ayakta kalmasında önemli rol üstlenen elemanlardır. Betonarme kirişlerin mesnetlenme özellikleri gerçekte ankastre olmakla birlikte, literatürde genellikle basit mesnetli davranış dikkate alınmaktadır. Tez çalışmasının önemi iki başlıkta toplanmaktadır. Birincisi, gerçek boyut ve mesnet özelliklerinin teşkil edilmesi ile kiriş davranışının ortaya konulmasıdır. İkincisi, hibrit çelik lif katkısının eğilme davranışına olan etkilerinin belirlenmesidir. Çalışmada 14 adet betonarme kiriş üzerinde deneyler gerçekleştirilmiştir. Betonarme kirişlerin 2 adedi çelik lif katkısız, 12 adedi de narinlikleri farklı KMX 80/60 BG ve KMX 65/60 BG tipi çelik lifler farklı dozajlarda betona ilave edilerek üretilmiştir. Çalışma sonucunda, prizmatik beton numunelerde 60 kg/m3 hibrit çelik lif etkisi ile tüketilen enerji 30 kg/m3'ün 2.72 katı olmuştur. Betonarme davranışta artan hibrit çelik lif oranı ile enerji tüketimi artması gerekirken tersine 30 kg/m3 hibrit lif katkılı numunenin enerji tüketimi 60 kg/m3 hibrit lifli numunenin 2.59 katı olmuştur. Bu durum betonarme kiriş çelik kafesinin taşıma gücü taşıyıcılığı ile ilgili olup, deneylerde boyuna donatı oranının betonarme kirişlerde minimuma yakın seçilmiş olmasının bir sonucu olarak değerlendirilmiştir. Çünkü çelik lifler betonarme kirişlerde boyuna donatı görevi üstlenmemekte, sadece betonarme kirişin betonunda çekme dayanımını artırmakta ve çatlak gelişimini engellemektedir. Özellikle hibrit lif oranı 30 kg/m3'den 60 kg/m3'e yükseltildiğinde, mesnet yük arasında eğilmeli-kesme hasarı görülmemiştir. Bu durum hibrit liflerin etkin çatlak kontrolünün sonucudur. Tasarımda çekme dayanımının etkili olduğu betonarme kirişlerde, verilen dozajda hibrit lif kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Reinforced concrete beams are important in earthquake behavior of buildings. Especially reinforced concrete columns are elements that provide load transfer with beams and play an important role in the survival of structures. The support properties of reinforced concrete beams together with being fixed end in reality, generally simply supported behaviour is considered in the literature. The importance of thesis work is gathered under two titles. The first is to constitute the actual size and support properties with to reveal the beam behavior. The second is to determine the effects on bending behavior with the hybrid steel fiber additive. In the study, experiments were carried out on 14 reinforced concrete beams. 2 of the reinforced concrete beams are produced without adding any steel fiber, 12 of them are added to the concrete in different dosages with KMX 80/60 BG and KMX 65/60 BG type steel fibers as different aspect ratio. As a result of the study, the energy consumed in prismatic concrete samples with the effect of 60 kg/m3 hybrid steel fiber became 2.72 times of the 30 kg/m3 fiber dosage. Energy consumption of 30 kg/m3 hybrid fiber reinforced concrete sample has been 2.59 times of 60 kg/m3 hybrid fiber sample.This situation is related about bearing capacity of the reinforced concrete beam steel cage and has been evaluated as a result of the longitudinal reinforcement ratio in experiments to selected close to minimum in reinforced concrete beams. Because steel fibers do not take the role of longitudinal reinforcement in reinforced concrete beams, only increase the tensile strength of concrete of reinforced concrete beam and prevent the development of cracks. Especially when the hybrid fiber ratio was increased from 30 kg/m3 to 60 kg/m3, there was no bending and sheraring damage observed between the bearing load. It is the result of effective crack control of hybrid fibers. In the design, it is recommended to use hybrid fiber in the dosage given reinforced concrete beams where tensile strength is effective.