Ethics in mathematics
Matematikte etik
- Tez No: 633571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Etik, İstatistik, Matematikçiler, İstatistiğin Kötüye Kullanımı, Ethics, Statistics, Mathematicians, Misuse of Statistics
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Etik, doğru davranış ile yanlış davranış arasındaki farkı açıklığa kavuşturan, onu öneren ve savunan kavramları organize etmeyi içeren bir sosyal felsefenin dalıdır. Tıpkı ahlakı yaşam kavramlarından ayıramadığımız gibi, ahlakı da bilimden ayıramayız. Her bilimin içinde temel bir eksen oluşturan etik bir yönü vardır ve matematik en kapsamlı bilimlerden biri olduğundan, matematikte etik yönünü vurgulamak önemlidir. Bu tezde matematikte etik tarihi ve matematiğin uygulanması için etik gereksinimi üzerine yazılan matematikçiler hakkında bilgi sahibi olacağız. Matematik öğretiminin etik boyutları ve sorumlulukları açıklığa kavuşturulacaktır. İstatistikler, bilgi ve gerçekleri açıklığa kavuşturmanın önemli bir yoludur, istatistikleri kullanarak nasıl yalan söyleneceğini bilerek yanlış kullanım istatistiklerinin olumsuz etkileri hakkında bilgi edineceğiz. Matematikçiler matematiksel ilkeleri geliştirmek ve anlamak, verileri analiz etmek ve gerçek dünya problemlerini çözmek için ileri matematik kullanırlar, matematikçilerin ve değerlerin ahlaki sorumluluklarını ve matematiğin sosyal sorumluluğunu bileceğiz. Ayrıca, yirminci yüzyıl matematik etiği alanındaki en tanınmış akademisyenler hakkında bilgi edineceğiz; Grothendieck ve Grigori Perelman.
Özet (Çeviri)
Ethics is a branch of social philosophy that includes organizing concepts that clarify the difference between right behavior and wrong behavior, recommending and defending it. Just as we cannot separate morals from the concepts of life, then we cannot separate morals from science. Every science has an ethical side that forms an essential axis in it, and since mathematics is one of the most comprehensive sciences, it was important to highlight the ethical side in mathematics. In this thesis We will know about the history of the ethics in mathematics and the mathematicians whose written on the need for ethics for application of mathematics. The ethical dimensions of mathematics teaching and its responsibilities will be clarified. Statistics are an important way to clarify information and facts, we will learn about the negative effects of misusing statistics by knowing how to lie using statistics. Mathematicians use advanced mathematics to develop and understand mathematical principles, analyze data, and solve real-world problems, we will know about the moral responsibilities of mathematicians and values and the social responsibility of mathematics. We will also learn about the most prominent scholars of the twentieth century ethics in mathematics.