Investigation of function of novel_105 mirna in contrasting potato cultivars using transgenic approach
Transgenik yaklaşımlar kullanılarak patates çeşitlerinde novel_105 mırna fonksiyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 633647
  2. Yazar: MELİS YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE NESLİHAN ÖZTÜRK GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Ziraat, Biology, Genetics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, kuraklık, ısı, kombine stres, miRNA, Potato, drought, heat, combined stress, miRNA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoenformatik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Patates (Solanum tuberosum L.) dünyada önemli bir üründür. Patatesin büyümesi, gelişmesi ve üretilmesi abiyotik stress koşullarına hassastır. miRNA aşırı ekspresyonu kullanılarak, patates bitkilerinin stres tepkisinin araştırılması ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle bu tezin amacı, yeni tanımlanmış Novel_105 miRNA'nın iki patates çeşidindeki (toleranslı Unica ve hassas Russet Burbank) transgenik yaklaşımı kullanarak yüksek sıcaklık, kuraklık ve kombine yüksek sıcaklık + kuraklık streslerine yanıt olarak rolünü belirlemektir. Stres koşulları altında transgenik bitkilerin morfolojik etkileri yaprak rengi, bitkilerin yüksekliği, yaprak sayısı ve dal miktarı açısından incelenmiştir. Fotosentez oranı, transpirasyon oranı, stoma iletkenliği, yaprak sıcaklığı, klorofil indeksi, bağıl su içeriği ve prolin miktarı dahil olmak üzere fizyolojik analiz, iki patates çeşidi için yabani tip ve transgenik bitkilerin karşılaştırılması olarak yapılmıştır. qRT-PCR kullanılarak, aşırı ifade edilen Novel_105 miRNA'nın moleküler seviyesi, yüksek sıcaklık, kuraklık ve kombine yüksek sıcaklık + kuraklık stresleri altında Unica ve Russet Burbank çeşitlerinde analiz edilmiştir. Tüm sonuçlara göre, Novel_105 miRNA, kombine ısı + kuraklık stres koşulları altında transgenik Unica ve Russet Burbank patates bitkilerinde stres toleransını arttırdı.
Özet (Çeviri)
Potato (Solanum tuberosum L.) is an important crop in the world. Its growth, development and production are sensitive to abiotic stress conditions. By miRNA overexpression, studies about investigation of stress response of potato plants are limited. For this reason, the aim of this thesis was to identify the role of newly identified Novel_105 miRNA in two potato cultivars (tolerant Unica and sensitive Russet Burbank) in response to heat, drought and combined heat + drought stresses using transgenic approach. Morphological effects of transgenic plants under stress conditions were examined in terms of leaf color, height of plants, number of leaves and branch amount. Physiological analysis including photosynthesis rate, transpiration rate, stomatal conductance, leaf temperature, chlorophyll index, relative water content and proline amount was performed in contrasting wild type and transgenic plants for two potato cultivars. By qRT-PCR, the molecular level of overexpressed Novel_105 miRNA was analyzed for Unica and Russet Burbank cultivars under heat, drought and combined heat + drought stresses. According to all results, Novel_105 miRNA increased stress tolerance in transgenic Unica Russet Burbank potato plants under combined heat + drought stress conditions.