Kişisel koruyucu donanım malzemeleri için ulusal ve uluslararası standartlar ve ihale süreçlerindeki rolü
National and international standards for personal protective equipment and their role in tender processes
  1. Tez No: 633648
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALDUN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Koruyucu Donanım, Standart, İhale, Personal Protective Equipment, Standard, Tender
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Türkiye'de SGK istatistiklere göre; her geçen gün iş kazaları ve meslek hastalıkları ile birlikte yaralanmalar, sakatlıklar hatta ölümler 'de sürekli artış olmaktadır. Bu kazaları önlemek amacıyla; iş yerlerine, belirlenen risklere göre ve ihaleler yolu ile kişisel koruyucu donanımlar satın alınmaktadır. Bu çalışmada amaç, öncelikle ihale ile satın alma ve sonuçlandırma süreçlerinde; kişisel koruyucu donanım malzemelerinin bulunduğu kategoriye göre AT tip incelemesinin yapılış şekli, standartlara uygun üretilmiş olma güvencesi, CE uygunluğu belgesi ile testlerinin akredite laboratuvarlarında yapılmış ve EN standartlara uygunluğu belgelendirilmiş olmasının gerekliliğini açıklamak ve alımını yapan heyet üyelerine veya yetkili sorumlulara yol ve rehber olacak bilgileri sunmaktır. Kkd'ın ihaleler yolu ile alımı hakkında, yetkili kişilerin bilgi düzeylerinin son kullanıcı açısından hayati öneme haiz olduğunu ispatlamak ve farkındalık oluşturmak için, Ankara'da inşaat sektöründe, 6 işletmenin işçi ve işverenleri arasında 166 kişiye anket yapılmıştır. Bu tür bilgilerin göz önüne almayan kişiler, hem maliyeti yüksek kayıplara, hem de uygunsuz alınan kişisel koruyucu donanımların tam olarak koruma sağlamayacağından, yaralanmalar ve ölümlere sebep verecek vede hukuksal olarak sorumlu olacaklardır. Tarih ( Temmuz/ 2020), 260 sayfa
Özet (Çeviri)
In Turkey, according to SSI (Social Security Institute) statistics, the number of occupational accidents and occupational diseases as well as injuries, and even deaths has continuously been increasing. In order to prevent these accidents, personal protective equipment has been purchased through tenders and according to risks identified. The aim of this study is to explain method of AT type examination according to personal protective equipment types, assurance of production in conformity with standards, CE conformity certificate and conducting CE conformity tests in accredited laboratories, and requirement of certification in conformity with EN standards in the tender process in particular and procurement and finalisationprocesses in general and to provide information that will guide competent authorities and committee members entitled for procurement. With regard to procurement of PPE through tenders, 166 surveys were conducted among employers and employees of 6 companies operating in construction sector in Ankara in order to prove that knowledge level of competent authorities has vital importance in terms of end user and to raise awareness. Individuals who do not consider such information will not only cause high-cost losses but also will lead to injuries and deaths since this inappropriate personal protective equipment will not provide full protection, and will be responsible legally. Date (July/ 2020), 260 page