Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerle çalışan eğitimcilerin teknolojiye yönelik tutumları ile gelişime açıklık kişilik özellikleri arasındaki ilişki analizi
The relationship analysis between the attitudes of educators who work with individuals diagnosed with autism spectrum disorder towards information technologies and openness to experience
  1. Tez No: 633689
  2. Yazar: GÜRKAN KARAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL BATU SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Teknolojiye Yönelik Tutum, Otizm Spektrum Bozukluğu, Gelişime Açıklık, Information Techology, Autism Spectrum Disorder, Technology Attitude, Openness to Experience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerle Çalışan Eğitimcilerin Teknolojiye Yönelik Tutumları İle Gelişime Açıklık Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişki Analizi Gürkan KARAKAN Bilgi Teknolojileri Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Yücel Batu SALMAN Haziran 2020, 60 sayfa Günümüzde teknoloji siyasetten bilime, eğitimden spora pek çok alanda kullanılmaktadır. Teknolojinin kendine bu kadar geniş bir kullanım alanı bulabilmesinde kullanım kolaylığı, çeşitlilik ve sınırsız tekrar olanağı sunması, bireyselleştirilmiş programlara olanak sağlaması özellikleri eğitim alanında kullanımına aracı olmuştur. Normal gelişim gösteren bireylerin yanı sıra gelişimsel problemleri nedeniyle özelleştirilmiş yahut bireyselleştirilmiş programlara ihtiyaç duyan bireyler için teknoloji eğitim alanında yeni bir unsur olarak ele alınabilir. Sosyal iletişim problemleri ile karakterize edilen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı almış bireylerin eğitiminde bu tür teknoloji destekli eğitimler söz konusudur. Bu araştırmada, OSB tanısı almış bireylerle çalışma tecrübesi olan 148 eğitimcinin katılımı ile eğitimcilerin teknolojiye yönelik tutumlarının yeniliğe açıklık kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen verilerin, araştırmaya katılan eğitimcilerin demografik değişkenleri bağlamında değişik değişmediği T-Testleri ile analiz edilmiştir. Sonrasında Yeniliğe Açıklık Kişilik özelliğinin teknolojiye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın hipotezlerine paralel olarak araştırmaya katılan eğitimcilerin yeniliğe açıklık seviyeleri arttıkça, teknoloji kullanımına yönelik Duyu-Davranışsal ve Bilişsel Düşünce tutumlarında artış görülürken, Olumsuz Düşünce tutumlarında azalma görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship Analysis Between the Attitudes of Educators Who Work with Individuals Diagnosed with Autism Spectrum Disorder towards Information Technologies and Openness to Experience. Gürkan KARAKAN Information Techology Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yücel Batu SALMAN June 2020, 60 pages Today, technology is used in many fields from politics to science, education to sports. The fact that the technology has found such a wide range of use for itself has provided ease of use, diversity and unlimited repetition, enabling individualized programs, and has been instrumental in its use in the field of education. Technology can be considered as a new element in the field of education for individuals who typical develop, as well as individuals who need customized or individualized programs due to their developmental problems. There are such technology-supported trainings in the education of individuals diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD), which is characterized by social communication problems. In this study, it was analyzed the relationship between the attendance of 148 educators who have experience working with individuals diagnosed with ASD and the attitude of the educators towards technology and openness to experience. It was analyzed with T-Tests that the data obtained did not change in the context of the demographic variables of the educators participating in the research. Later, Regression analyzes were conducted to examine the relationship between openness to experience and their attitudes towards technology. In parallel with the hypotheses of the research, as the level of openness to experience of the educators participating in the research increases, there is an increase in Sensory-Behavioral and Cognitive Thought attitudes towards the use of technology and a decrease in Negative Thought attitudes.