Investigation of potential of mir160 in sustainable agriculture through overexpression in potato cultivars
Patates çeşitlerinde anlatımını arttırarak mır160'ın sürdürülebilir tarımda kullanılabilme potansiyelinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 633703
  2. Yazar: BEYAZIT ABDURRAHMAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE NESLİHAN ÖZTÜRK GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates (Solanum tuberosum L.), abiyotik stres, miRNA, kuraklık, yüksek sıcaklık, Potato (Solanum tuberosum L.), abiotic stress, miRNA, drought, heat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Patates (Solanum tuberosum L.) dünyada mısır, pirinç ve buğdaydan sonra yaygın olarak yetiştirilen yumru bitkilerinden biridir. Yüksek sıcaklık ve kuraklık, patateste büyüme, gelişme sürecini ve verimi olumsuz etkiler. Bu çalışmada miR160'ın fonksiyonu, yüksek ifade yaklaşımıyla, kuraklık, yüksek sıcaklık ve bunların kombinasyonları altında toleranslı (Unica) ve hassas (Russet Burbank) patates genotiplerinde araştırılmıştır. Bu çalışmada, transgenik bitkiler ve yabani tip bitkiler morfolojik özellikler (yaprak sayıları, biyokütle, yaprak genişlemesi, gövde uzunluğu ve yumru büyüklüğü) ve fizyolojik özellikler (fotosentez oranı, stoma iletkenlik, terleme oranı, yaprak sıcaklığı, bağıl su içeriği, klorofil ve prolin miktarı) bakımından karşılaştırılmıştır. Bu çalışma miR160'ın absisik asit ve oksin yollarına ve ısı şoku proteinlerinin ekspresyonuna doğrudan veya dolaylı olarak müdahale ettiği ve böylece transgenik bitkilerin abiyotik stres koşullarına tolerans göstermesine imkân sağladığı sonucuna varmıştır. Bu çalışma saha denemesinde gerçekleştirildikten sonra, kuraklığa ve ısıya dayanıklı sürdürülebilir patates genotiplerin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Potato (Solanum tuberosum L.) is one of the major tuber crops which is widely grown in the world following corn, rice and wheat. Potato growth and development as well as yield are negatively affected by heat and drought stress. Here, the function of miR160 was investigated in tolerant (Unica) and sensitive (Russet Burbank) potato genotypes under drought, heat, and their combination by using overexpression approach. In this study, transgenic plants and wild-type plants were compared on the basis of morphological (leaf numbers, biomass, leaf expansion, stem length, and tuber size) and physiological differences (photosynthesis rate, stomatal conductance, transpiration rate, leaf temperature, relative water content, chlorophyll content and proline amount). This study concluded that miR160 interferes directly or indirectly with abscisic acid and auxin pathways and expression of heat shock proteins which thus enables transgenic plants to tolerance abiotic stress conditions. After validation of this study in the field, it will help to develop drought and heat tolerant potato genotypes.