Keşmir'in statü sorunu ve 1947 sonrası ABD, Rusya ve Çin'in bölgeye yönelik politikalarının Keşmir sorununa yansımaları
  1. Tez No: 633815
  2. Yazar: AHMET TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ŞULE CANAN SOKULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Keşmir, Hindistan, Pakistan, ABD, Çin ve Rusya, Kashmir, India, Pakistan, USA, China and Russia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
20. Yüzyıl içerisinde meydana gelen olaylar, ondan evvelki yüzyılların toplamından daha önemlidir. 20. Yüzyıl büyük savaşlara sahne olmuştur. Bu savaşlar neticesinde büyük imparatorluklar tarihten silinmiştir. Keşmir ihtilâfı da mesafe alınamayan olaylardan biridir. Hindistan ve Pakistan devletleri 1947 yılında bağımsızlığına kavuşmuş, yeni devlet olmuşlar ve onlardan da daha sonra Bangladeş Devleti çıkmış ve Hindistan'la Pakistan arasında bir Keşmir olayı geriye kalmıştır. Keşmir ihtilâfında barışçı yollardan bir yere varılamaması her iki ülkeyi silahlanmaya götürmüştür. Her iki ülke de, konvansiyonel silâhların yanında bütün güçlerini nükleer silâhlara vermişlerdir. Keşmir sorununun ABD, Rusya ve Çin'in bölgedeki politikalarının inceleneceği bu çalışmada bölgesel ve küresel mücadelenin en yalın biçimde gözler önüne serildiği Güney Asya coğrafyasındaki bu devletlerin Keşmir sorununa yaklaşımlarına, Keşmir sorununun bölge halkının geleceğinin şekillenmesinde oynayacağı role, dünyadaki güç dengeleri ve izlenecek politikalara olan etkilerine değinilmektedir. Güney Asya coğrafyası, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere zengin yeraltı kaynakları, jeostratejik konumu ve jeoekonomik vasıfları ile dünya enerji piyasasına yön verecek nakil hatlarının geçiş güzergâhı olma yolunda ilerlemektedir. Bu mücadelenin tarihsel arka planı ve bölgede bulunan ülkeler ile bu üç ülkenin ilişkilerinin incelenmesi önemli olacaktır. Bu bağlamda ABD, Çin ve Rusya devletlerinin Keşmir sorununa olan yaklaşımları ve bu yaklaşımların bu bölgede çıkar politikalarına olan etkileri de belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The events that took place in the 20th century are more important than the sum of the centuries before that. The 20th century was the scene of great wars. As a result of these wars, im-paratroopers were erased from history. The Kashmir conflict is one of the events that cannot be covered. The states of India and Pakistan gained independence in 1947, became the new state, and after that, the State of Bangladesh emerged, and a Kashmiri incident remained between India and Pakistan. The absence of peaceful means in the Kashmir conflict led both countries to armament. Both countries have given all their powers to nuclear weapons alongside conventional weapons. In this study, where the policies of the Kashmir problem, the USA, Russia and China in the region will be examined, the approaches of these states in the South Asian geography, where the regional and global struggle is unfolded most plainly, the role of the Kashmir problem in shaping the future of the people of the region, the power balances in the world and the effects on the policies to be followed. it is referred. The South Asian geography is on the way to be the transit route of the transmission lines that will guide the world energy market with its rich underground resources, especially oil and natural gas, its geostrategic location and geoeconomic characteristics. It will be important to analyze the historical background of this struggle and the relations between the countries in the region and these three countries. In this context, the approaches of the USA and China and the Russian states towards the Kashmir problem and the effects of these approaches on these regional interest policies will be tried to be determined.