Adaptive equalization of the HF fading multipath channels by using a fractionally spaced decision feedback equalizer and a modified kalman channel tracking scheme
- Tez No: 7314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uyarlamalı Dengeleme, Bayılma, Watte r son Mode 1 i, Kes i r 1 i Dengeleyiciler, DFE, Kalman Algoritması vı
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
ÖZET BAYILAN, ÇOK YOLLU YF KANALLARIN KESİR ARALIKLI KARAR GERÎ BESLEMELİ BİR DENGELEYİCİ VE DE?İŞTİRİLMİŞ BİR KALMAN KANAL İZLEME TEKNİ?İ KULLANILARAK ADAPTİF DENGELENMESİ SALİH, Murat Yüksek Lisans Tezi,. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Ankara Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yalçın TANIK Ekim 1989, 219 sayfa Bu araştırmada, değiştirilmiş bir Kalman kanal izleme algoritması incelendi ve bayılan çok yollu YF (HF) kanallarda çalışan uyarlama! ı, kesir aralıklı geri beslemeli bir dengeleyicinin (FSDFE) bu izleme tekniği için başarım testleri yapıldı. iki kollu Watterson YF kanal modelini [8] içeren ve hem QPSK hem de 4DPSK sinyal iletim teknikleriyle çalışabilen hızlı bir veri iletişim dizgesi modellendi ve kesikli zaman temel band eşdeğeri çıkarıldı.Değiştirilmiş izleme algoritmasının analitik türetimleri yapıldı ve bir özyinelemeli dengeleyici kol katsayısı ayar ilintisi elde edildi. Uyarlama! ı karar geri beslemeli dengeleyici en küçük ortalama hata karesi (MMSE) başarım kriteri altında hem öğrenme hem de veri yönlendirme konumlarında çalışmaktadır. Uyarlama! ı dengeleyicinin hem geleneksel hem de değiştirilmiş Kalman algoritmaları için başarım testleri bilgisayar benzetimleri ile yürütüldü ve bit yanılgı oranı başarım sonuçları karşılaştırıldı. Benzetim sonuçları değiştirilmiş Kalman algoritmasının geleneksel olandan çeşitli bayılma hızları ve sinyal-gürültü seviyelerinde (SNR) daha iyi başarım sağladığını ve hızlı veri iletişim dizgeleri için çekici bir kanal izleme tekniği olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADAPTIVE EQUALIZATION OF THE HF FADING MULTIPATH CHANNELS BY USING A FRACTIONALLY SPACED DECISION FEEDBACK EQUALIZER AND A MODIFIED KALMAN CHANNEL TRACKING SCHEME SALİH Murat M.Sc. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yalçın TANIK October 1989, 219 pages In this research, a modified Kalman channel tracking algorithm is investigated and the performance tests of an adaptive fractionally spaced decision feedback equalizer (FSDFE) operating over the HF fading multipath channels are handled for this tracking scheme. A high speed data transmission system employing a two tap Watterson's HF channel model [8] is designed to operate for both QPSK and 4DPSK signaling and its discrete time baseband equivalent model is formulated. n iThe analytical derivation of the modified tracking algorithm is handled and a recursive equalizer tap-weight update relation is achieved. The adaptive DFE operates under the minimum mean square error (MMSE) performance criterion and employs both the training and the data directed modes. Performance tests of the adaptive equalizer for both the conventional and modified Kalman algorithms are carried out by computer simulations and their bit error rate performance results are compared. The simulation results indicate that the modified Kalman algorithm outperforms the conventional one for various fading rates and SNR levels, hence, it appears to be a challenging channel tracking scheme for use in high rate data communication systems. Key words : Adaptive Equalization, Fading, Watterson's Model, Fractional Equalizers, DFE, Kalman Algorithm iv