Hipotiroidi tespit edilen kronik otoimmün tiroidit olgularında tedavi ile serum Omentin-1 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Omentin-1 levels in chronic autoimmune thyroiditis with hypothyroidism
- Tez No: 634044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA GÖRAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidizm, kronik otoimmün tiroidit, adipokin, omentin-1, Hypothyroidism, chronic autoimmune thyroiditis, adipokine, omentin-1
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Hipotiroidizm, tiroid hormon yetersizliği sebebi ile oluşan klinik bir durumdur. Omentin-1, adipoz dokudan salınan yeni tanımlanan bir adipokindir. Omentin-1 adipokininin, tiroid disfonksiyonundaki rolü ve yol açtığı metabolik bozukluklarla ilişkisi hala netlik kazanmamıştır. Bu çalışmamızda; hipotiroidi saptanan kronik otoimmün tiroidite bağlı gelişen metabolik değişikliklerde, omentin-1 adipokininin rolünü belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Bu prospektif, longitidunal, vaka-kontrol çalışmasında, Ağustos 2017- Mart 2020 tarihleri arasında SBÜ Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Dahiliye polikliniğine başvuran 63 yeni tanı hipotiroidi tespit edilen kronik otoimmün tiroidit olgusu ile 40 sağlıklı gönüllünün yaş, cinsiyet, boy, kilo, VKİ, açlık kan şekeri, açlık insülini, HOMA-IR indeksi, HDL-Kolesterol, LDL-Kolesterol, trigliserid, hemoglobin, TSH, ST3, ST4, Anti TPO, Anti TG değerleri ile serum omentin-1 düzeyleri arasındaki ilişki incelendi. Hipotiroidili bu olgulara en az 3 aylık levotiroksin sodyum tedavisi verildi. TSH normalizasyonu sağlanan ve tedaviyi tamamlayan 37 olgunun tedavi öncesi ve sonrasındaki serum omentin-1 düzeylerinin değişimi değerlendirildi. Elde edilen veriler uygun istatistik yöntemler ile analiz edildi. Bulgular: Omentin-1 düzeyleri, kontrol grubunda hipotiroidi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Levotiroksin sodyum tedavisi verilen hipotiroidi hastalarının TSH düzeylerinde normalizasyon sağlanmasına rağmen serum omentin-1 düzeylerinde istatistiksel anlamlı farklılık bulunmadı. Özel bir diyet ve yaşam tarzı düzenlemesi yapılmaksızın tedavi ile kilo ve VKİ'de istatistiksel anlamlı düşme gözlendi. Tedavi sonrası, istatistiksel anlamlılık olmamakla birlikte, HDL-Kolesterolde yükselme, LDL-Kolesterolde ve HOMA-IR indeksinde düşme tespit edildi. Yapılan korelasyon analizinde serum omentin-1 düzeyi ile TSH, Anti TPO, Anti TG arasında negatif, ST3 ve ST4 arasında pozitif yönlü korelasyon izlendi. Omentin-1 için belirlenen 5.12 ng/ml eşik değerine göre yapılan analizde, HDL-Kolesterol, omentin-1 düzeyi yüksek olan grupta istatistiksel anlamlı yüksek bulundu. Sonuç: Hipotiroidi saptanan kronik otoimmün tiroditli hastalarda omentin-1 seviyeleri düşük saptanır. TSH düzeyi arttıkça serum omentin-1 düzeyi düşer. Hipotiroidi tedavisi kilo kaybına ve VKİ'nin azalmasına katkı sağlar. Omentin-1, ateroskleroz ve ilişkili komplikasyonların patogenezinde rol oynayabilir. Hipotiroidi tedavisi HDL-Kolesterolde artış sağlayarak, kardiyak korunmada etkili olabilir. Çalışmamızda hipotiroidi tedavisinin açlık insülini ve HOMA-IR indeksi üzerine olumlu yönde etkisi görülmedi. Omentin-1 ve hipotiroidi ile ilişkisinin açıklanabilmesi için daha büyük hasta grupları ile prospektif kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypothyroidism is a clinical condition caused by thyroid hormone deficiency. Omentin-1 is a newly defined adipokine that is released from adipose tissue. Role of omentin-1 adipokine in thyroid dysfunction and its association with metabolic disorders is still unclear. In this study, it is aimed to detect role of omentin-1 adipokine in metabolic changes in chronic autoimmune thyroiditis with hypothyroidism. Method: In this prospective, longitudinal, case control study, in 63 newly hypothyroidism diagnosed chronic autoimmune thyroiditis cases who applied The University of Health Sciences Antalya Education and Research Hospital Department of Internal Medicine between August 2017 and March 2020 and in 40 healthy volunteers, the relation between age, gender, height, weight, body mass index (BMI), fasting plasma glucose level, fasting plasma insulin, HOMA-IR index, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides, hemoglobin, Thyroid Stimulating Hormone (TSH), free T3 (FT3), free T4 (FT4), Anti thyroid peroxidase (Anti-TPO), Anti thyroglobulin (Anti TG) value and serum omentin-1 levels were evaluated. At least 3 month levothyroxine sodium has been prescribed to this hypothyroid cases. In 37 cases who completed treatment and had normalized TSH value, pre and post treatment serum omentin-1 levels change evaluated. The obtained data were analyzed with appropriate statistical methods. Diagnosis: Omentin-1 levels were statistically significantly higher in control group than hypothyroid group. In levothyroxine sodium therapy given hypothyroid cases unlike the normalization of TSH levels no statistically significant difference was found in serum omentin-1 levels. After the treatment statistically significant decrease was observed in weight and BMI without a diet and lifestyle arrangement. After the treatment, with no statistical significance increase in HDL cholesterol and decrease in LDL cholesterol and HOMA-IR index was observed. In the correlation analysis, it was observed that serum omentin-1 levels were negatively correlated with TSH, Anti TPO, Anti TG whereas positively correlated with FT3 and FT4. According to the analysis with omentin-1 threshold value of 5.12 ng/ ml, in the group with high omentin-1 level, HDL cholesterol was found statistically significant high. Results: In chronic autoimmune thyroiditis cases with hypothyroidism, omentin-1 levels are detected low. As the TSH level increases, serum omentin-1 level decreases. Hypothyroidism treatment contribute to weight loss and BMI decrease. Omentin-1 may be associated with pathogenesis of atherosclerosis and atherosclerosis related complications. In our study hypothyroidism treatment may be effective on cardiac protection by increasing HDL cholesterol. Hypothyroidism treatment has no positive effect on fasting insulin and HOMA-IR index. In order to explain the relationship between omentin-1 and hypothyroidism larger patient groups and prospective controlled studies are needed.