Dal Göğüs Hastalıkları Eğitim Hastanesinde mesai ve mesai dışı saatlerdeki hasta ölümlerinde hastalık ciddiyeti ve hastane kaynaklarının etkisi
Effects of hospital resources and severity of disease on the deaths in chest diseases training and education hospital during working hours and off hours
- Tez No: 634055
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL KARAKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mesai saatleri, hastane ölümleri, ciddi hastalıklar, Working hours, hospital deaths, serious diseases
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş-Amaç: Hastane ölümlerinin mesai içi ve mesai dışı saatlerde olması; hastalığın ciddiyeti ve hastane kaynaklarının kullanımı hakkında bilgiler sınırlıdır. Çalışmada; hastanede ölümlerin mesai saati içi ve mesai dışında gerçekleşmiş olması, hastalığın ciddiyetinin daha önemli olduğu, hastane kaynaklarının fark yaratmadığını göstermek amaçlandı. Yöntem: Geriye dönük gözlemsel kesitsel çalışma. Bir göğüs dal eğitim hastanesinde 2017-2019 yıllarında ölen hastalar çalışmaya alındı. Acile exduhul gelen ve yakınlarınca acilde ölmesi için getirilen son dönem hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların ek hastalıkları, yatış yerlerleri ve ölüm yerleri kayıt edildi. Ciddi hastalık; malignitesi olan, sepsis çoklu organ yetmezliği bulunan, invaziv mekanik ventilasyon uygulanan, vazopressör kullanan, palyatif üniteye yatırılan hastalar olarak tanımlandı. Mesai grupları ölüm saatlerine göre yapıldı, mesai içi: çalışma iş günleri, saat 08.00-17.00 ve mesai dışı: tatil, haftasonu ve 17.00-08.00 saatleri olarak tanımlandı. Mesai grupları, hastalık ciddiyet grupları, kayıt edilen veriler ile karşılaştırıldı. Mesai saati dışı ölüm grubu için risk prediktörleri logistik regresyon analizi ile yapıldı. Bulgular: Çalışmada 2529 (erkek %68.7) ölen hasta çalışmaya alındı. Ortalam yaşları 72 (standard sapma 13) idi. Mesai içi %61 (n=1549), mesai dışı %39 (n=980) ölüm oldu. Hastalık ciddiyeti %87 (n=2212) ölümde tanımlandı. Mesai içi ve dışı saatlerde ölen hastalarda hastalık ciddiyeti %87 ile benzerdi. (p=0.61). Mesai gruplarında yaş, ek hastalık, yatış tanıları , yatış, ölüm yerleri ve ciddi hastalık oranları benzerdi. Mesai saatinde 85 yaş üzeri ölen hasta sayısı anlamlı fazlaydı.. Logistik regresyonda 85 yaş üzeri olmak %24 daha az mesai dışı vefat ettiği bulundu (p=0.013). Sonuçlar: Hastane kaynakları 7/24 çalışma düzeninde mortalite için etkin düzenlemiş olup, ileri yaş hastaların mesai saati dışı ölümü daha az olması bu grup hastalara daha dikkat edildiği gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: The information about the severity of the disease and the use of resources to the patient is limited in the hospital deaths during in hours and off hours. Study was aimed to show that the severity of the disease is more important in the realization of deaths in the hospital in hours and off hours and that the hospital resources do not make any difference. Methods :Retrospective partial cross-sectional study. Patients who died in a chest diseases training and education hospital in 2017-2019 were included in the study. Terminal and already died patients who came to the emergency room were excluded from the study. Co-morbid diseases, reasons of hospitalizations and death place were recorded. Serious illness is defined as patients with malignancy, sepsis, multiple organ failure, invasive mechanical ventilation, using vasopressors and palliative care hospitalized. The study groups were made according to the hours of death, in hours, 08.00-17.00 hours and off hours: holidays, weekends and 17.00-08.00 hours. Study groups, disease severity groups were compared with recorded data. Risk predictors for off hour death were performed by logistic regression analysis. Results: 2529 (68.7% male) patients died. Their average age was 72 (standard deviation 13). There were 61% of in hours (n = 1549) and 39% off -hours (n = 980). Disease severity was defined in 87% (n = 2212) of deaths. Disease severity was similar with 87% in patients who died in hours and off hours (p = 0.61). Age, additional disease, hospitalization diagnoses, hospitalization place, death locations and serious disease were similar in study groups. The number of patients who died over 85 years of age was significantly higher in-hours group. Being over 85 years of age in logistic regression was found to be 24% less off-hours (p = 0.013). Conclusions: Hospital resources have been well planned and arranged health support in a 24/7. The fact that older patients died are lesser rate in off-hours than in hours this may addreesed that over health suppoert and attention is done to elder patients.