Çocuk kardiyoloji polikliniğine gelen hastaların elektrokardiyografilerinin değerlendirilmesi ve yanlış elektrokardiyografi çekim oranının saptanması
Evaluation of electrocardiography of patients who come to the child cardiology clinic and investigating the mistake at recording electrocardiography
- Tez No: 634066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İRDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, elektrokardiyografi, hatalı çekim, Child, Electrocardiography, mistakes of recording
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Elektrokardiyografi (EKG) sinyalleri, vücut yüzeyine yerleştirilen elektrotlar tarafından kalp kasının elektriksel aktivitesini yansıtır. Çocuk EKG morfolijisinin ayrıntılı bilinmesi ve yanlış çekim hatalarının saptanması hastaya gereksiz ileri tetkiklerin yapılmasından kaçınılmaya yardımcı olur. Çalışmamızda Çocuk Kardiyoloji polikliniğine gelen hastaların EKG'lerinin ayrıntılı değerlendirilmesi ve yanlış çekim oranının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğinde Şubat 2018-Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Hastaların EKG'leri; çekim standartı, elektrotların doğru yerleşimi, kalp hızı, kalp ritmi, P aksı, PR aralığı, QRS aksı, QRS kompleksi süresi, T aksı, düzeltilmiş QT süresi, göğüs derivasyonlarındaki T dalga negatifliği ve saptanan ek özellikler araştırıldı. Çalışmamız retrospektif olarak yapıldı ve araştırma materyalleri arşiv belgelerinden sağlandı. Bulgular: Çalışmaya 3304 hasta dahil edildi. Hastaların 1912'si (%58) erkek ve yaş ortalaması 10,58±3,92 yıl olarak bulundu. Hastaların ortalama kalp hızlar referans değerleri ile uygun idi. Hastaların 3291'nin (%99,6) ritminin sinüs ritmi olduğu, 13 (%0,4) hastanın ise low atriyal ritimde olduğu tespit edildi. 3241 (%98,1) hastanın P aksı, 3083'nün (%93,3) QRS aksı ve 3259'nun (%98,6) T aksının sol inferior olduğu saptandı. 382 (%11,56) hastada kısa PR, 61 (%1,84) hastada 1. AV blok, 6'sında (%0,18) geniş QRS, 120'sinde (%3,63) uzun QTc, 28'inde (%0,84) inkomplet RBB ve 8 (%0,24) hastada VES olduğu görüldü. Ayrıca 57 (%1,74) hastada erken repoloarizasyon vardı. Hastaların 13'nün (%0,4) EKG elektrotlarının yanlış bağlandığı tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmamızda çocuklarda EKG parametrelerinin yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterdiği ve referans değerlerle uyumlu olduğunu saptadık. Ayrıca EKG çekimlerinde hatalı çekim olabileceği düşünülmeli, gereğinde tekrar çekilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Electrocardiography (ECG) signals reflect the electrical activity of the heart muscle by electrodes placed on the body surface. Detailed knowledge of pediatric ECG morphology and detection of false recording ECG errors help to avoid unnecessary further investigations of the patient. In our study, it was aimed to detailed interpretation of patients' ECGs and investigating the mistakes at recording ECG rates of the patients who came to the Pediatric Cardiology polyclinic. Materials and Methods: Our study was carried out between February 2018 -December 2019 at the Republic of Turkey Health Sciences University (Sağlık Bilimleri Üniversitesi) Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital Pediatric Cardiology Polyclinic. The ECGs of the such as recording standards, correct placement of electrodes, heart rate, rhythm, electrical axis, P axis, PR interval time, QRS axis, QRS complex time, T axis, corrected QT interval time, T wave negativity in chest leads, additional features detected in ECG was investigated. Our study was designed retrospectively and research materials were obtained archive documents. Results: 3304 patients were included in the study. 1912 (58%) of the patients were male and the mean age of the patients was 10,58 ± 3,92 years. Heart rate was appropriate with the reference values according to the age of the patients. It was determined that 3291 (99,6%) patients had sinus rhytm and 13 (0,4%) patients had low atrial rhythm. The P axis in 3241 (98,1%) patients, the QRS axis in 3083 (93,3%) patients and the T axis in 3259 (98,6%) patients was found in left inferior. Short PR in 382 (11,56%) patients, 1st degree AV block in 61 (1,84%), wide QRS in 6 (0,18%), long QTc in 120 (3,63%), incomplete RBBB in 28 (0,84%) and VES was detected in 8 (0,24%) patients. Also early repoloarization was in 56 (1,74%) patients. ECG electrodes of 13 (0,4%) patients were misplaced. Conclusion: In this study, we found that child ECG parameters differ according to age and gender, and are compatible with reference values. Additionally, it should be kept in mind that there may be mistakes in recording ECG, and we think it is important to retake.