Yeni medyada nefret söylemi: Twitter uygulamasında nefret söylemi analizi
Hate speech in new media: Hate speech analysis in Twitter applications
- Tez No: 634098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR GÖLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Nefret söylemi, toplumda dezavantajlı olarak nitelendirilen bir kişi ya da gruba karşı ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, engel durumu gibi gerekçelerle yöneltilen hakaret, aşağılama, küçümseme, alay etme gibi ifade biçimlerini kapsamaktadır. Bu ifade biçimlerinin medya aracılığıyla geniş kitlelere aktarılması ise nefret söyleminin etkisini arttırmaktadır. Gelişen iletişim teknolojilerine paralel olarak ortaya çıkan yeni medya ortamları ise nefret söyleminin üretilmesi ve yaygınlaştırılmasına yeni bir boyut getirmiştir. Yeni medyanın sahip olduğu yapısal özellikleri nefret söyleminin bireysel olarak üretilmesinde, geniş kitlelere aktarılmasında, etki alanının genişletilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi ise yeni medya ortamlarında üretilen nefret söylemini görünür kılmak ve yeni medya ortamlarında kullanılan dilin hangi söylemsel pratikler etrafında nefret söylemini inşa ettiğini ortaya koymaktır. Çalışmada yeni medya ortamlarında üretilen nefret söylemini ortaya koymak amacıyla, yeni medya ortamlarından biri olan Twitter'da 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesi ve sonrasında paylaşılan gönderiler nefret söylemi ekseninde incelenmiştir. Twitter'da üretilen nefret söyleminin saptanması için takipçi sayısı az ve fazla olmak üzere değişiklik gösteren gazeteci, siyasetçi ve sıradan kullanıcılar olmak üzere toplamda 45 tane Twitter kullanıcısının herkese açık paylaşılan gönderileri örneklem olarak seçilmiştir. 23 Mart – 9 Nisan 2019 tarihleri arasında Twitter'da paylaşılan gönderiler ile sınırlandırılan çalışmada, seçim süreci ile ilgili nefret söylemi içerdiği varsayılan 1436 gönderi tespit edilmiş, bu gönderiler arasından örnek olarak seçilen 25 gönderi Teun van Dijk'ın Söylem Analizi Yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; nefret söyleminin siyasi partileri, siyasi partilerin ittifaklarını ve adaylarını hedef aldığı, hedef alınan kişi ya da grupları aşağılayıcı, değersizleştirici, düşmanlaştırıcı ifade biçimlerinin kullanılarak nefret söyleminin inşa edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hate speech encompasses many kinds of acts, such as humiliating, disdaining, mocking etc. that are towards a person or people labeled as disadvantageous, by targeting their ethnicities, genders, sexual orientations, disabilities etc. The effect of hate speech has been increasing as these kinds of acts spread among masses through media. As a result of developed technology, the new media environments added a new dimension to how hate speeches are created and popularized. The structural features of new media have an important role in hate speech regarding its individual production, circulation among masses, and expansion of its sphere of influence. The main aims of the study are to bring to view the hate speech that is shaped in new media environments and reveal how the discoursive practices used in new media environments' language build hate speech. In the study, in order to exhibit the hate speech in new media environments, the posts that are shared on Twitter before and after the March 31, 2019 local elections were analyzed within the scope of hate speech. To determine the hate speech that are generated on Twitter, samples were chosen from the posts that are open to public access among 45 users, who were journalists, politicians, and ordinary users who had abundant or less followers. The posts were limited considering the post dates between March 23, 2019 and April 9, 2019. Considering the hate speech during the election process, 1436 posts were appointed as hate speech, 25 of them were taken as sample and the Teun van Dijk discourse analysis method was adopted to analyze the posts. The result of the analysis pointed out that the hate speech was constructed employing derogatory, pejorative and vilifying expressions towards people or groups among political parties and members and/or alliances of parties.
Benzer Tezler
- Yeni medyada nefret söylemi: Taraftarların 6222 sayılı Kanun içerikli nefret söylemlerinin Twitter üzerinden incelenmesi
Hate speech in new media: Investigation of hate speech including law numbered 6222 Created by the fans
ELZEM SEREN DİNÇ KIRLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Sosyolojiİstanbul ÜniversitesiGazetecilik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
- Yeni medyada dini içerikli nefret söylemi: Twitter'da örnek olay çözümlemesi
Religious hate speech in new media: A case study on Twitter
ASENA SİLER
- Türkiye'de nefret söyleminin yeni medyada yayılımı: Suriyeli sığınmacılar örneği
Spread of hate speech in new media in Turkey: The case of Syrian refugees
EMEK EZGİ KIDIŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
GazetecilikMersin ÜniversitesiGazetecilik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET TAYLAN
- Sosyal medyada yapay zekâ ile nefret söylemi tespiti
Detection of hate speech on social media with artificial intelligence
ÇAĞLA AKSOY
Doktora
Türkçe
2024
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolGazi ÜniversitesiAdli Bilişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞEREF SAĞIROĞLU
DR. MUSTAFA UMUT DEMİREZEN
- Yeni medyada Türk-Alman ilişkileri bağlamında söylem türleri
Types of discourse in the context of Turkish-German relations in new media
DERYA KORAY DÜŞÜNCELİ
Doktora
Türkçe
2023
Alman Dili ve EdebiyatıAnkara ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DURSUN ZENGİN