Probiyotiklerin (lactobacillus acidophilus ve lactobacillus rhamnosus) insan göbek kordonu veni endotel hücresi üzerine anjiyogenik etkisinin incelenmesi
Investigation of angiogenic effects of probiotics (lactobacillus acidophilus and lactobacillus rhamnosus) on human umbilical cord vein endothelial cell
  1. Tez No: 634097
  2. Yazar: MUALLA PINAR ELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÖZGÜRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Anjiyogenez, HUVEC, Yara Modeli, Probiotics, Angiogenesis, HUVEC, Wound Healing Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Yeni damar yapımı anlamına gelen anjiyogenez (neovaskülarizasyon) normal ve fizyolojik olarak yara iyileşmesi, embriyogenez, menstrüel siklus için gerekli bir mekanizmadır. Besinlerle birlikte veya ayrı olarak uygun miktarda alındığında mukozal ve sistemik immüniteyi düzenleyerek, bağırsaklarda besinsel ve mikrobiyal dengeyi sağlayarak konakçının sağlığını olumlu olarak etkileyen canlı nonpatojen mikroorganizmalar ''probiyotik'' olarak adlandırılır. Laktik asit bakterileri, probiyotik mikroorganizmaların en önemli grubunu oluşturmaktadır. Probiyotiklerin anjiyogenez üzerinde etki gösterdikleri ve bu yol üzerinden yara iyileşmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu tez çalışmasında Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus rhamnosus' un anjiyogenez üzerine etkilerinin in vitro yöntemlerle gösterilmesi ve bu etkilerin oluşmasında görevli gen ekspresyonlarını ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma in vitro koşullarda yapılmış deneysel bir çalışma olup, İnsan Göbek Kordonu Veni Endotel Hücresi (HUVEC) hücre kültüründe MTT Testi (3-[4,5-Dimethylthiazole-2-yl]-2,5-diphenyltetrazolium bromide; Thiazolyl blue) ile hücre canlılığı ve proliferasyonunun değerlendirildi. İn vitro yara modeli yöntemi ve tüp formasyonu yöntemi ve Real Time-Polimer Chain Reaction (RT-PCR) ile gen ekspresyonu tayin yöntemleri kullanıldı. Bulgular: HUVEC hücrelerine L. acidophilus 109 CFU\ml ekstratı uygulaması sonrası 24. saatte kontrol grubuna göre VEGF ve FGF genlerinin mRNA ekspresyonlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı bulundu. Ayrıca L. rhamnosus ekstratlarının hücre proliferasyonu ve in vitro yara modelinde migrasyonu istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırdığı bulundu. Sonuç: Bu çalışmada in vitro olarak kullanılan L. acidophilus 109 CFU\ml ekstratının VEGF geni mRNA ekspresyonunu arttırarak HUVEC hücrelerinde anjiyogenez üzerinde etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Angiogenesis (neovascularization), which means new vessel construction, is normal and physiologically, wound healing, embryogenesis, a necessary menstrual cycle it's a mechanism. When taken in appropriate amounts together with or separately with nutrients, mucosal and by regulating systemic immunity, ensuring nutritional and microbial balance in the intestines living nonpatogenic microorganisms that positively affect the health of the host it is called“probiotics”. Lactic acid bacteria, the most probiotic microorganisms it constitutes its important group. Where probiotics have an effect on angiogenesis, and it is thought to help heal wounds through the road. In this thesis work effects of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus on angiogenesis if present to demonstrate in vitro methods and the gene expression responsible for the formation of these effects it is intended to reveal. Material and methods: This study is an experimental study conducted in vitro, human umbilical cord vein endothelial cell (HUVEC) MTT Test in cell culture with (3-[4,5-Dimethylthiazole-2-yl]-2,5-diphenyltetrazolium bromide; Thiazolyl blue) evaluation of viability and proliferation, in vitro Wound healing model, Tube formation method and gene expression with Real Time-polymer Chain Reaction (RT-PCR) methods of appointment were used. Results: HUVEC cells L. acidophilus 109 CFU\ml after extract application statistical of mRNA expression of VEGF and FGF genes by control group 24.per hour it was found to increase significantly. Also L. rhamnosus extracts cell proliferation and migration of in vitro wound model it was found to increase statistically significantly. Conclusion: In this study, in vitro L. acidophilus 109 CFU\ml extract VEGF gene mRNA revealed to be effective on angiogenesis in HUVEC cells by increasing expression it is.