Majör cerrahı̇de nonı̇nvazı̇f hemoglobı̇n ölçümü ı̇le kanama yönetı̇mı̇
Bleeding management with noninvasive hemoglobin measurement in patients undergoing major surgery.
- Tez No: 634115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kanama, noninvazif hemoglobin, anemi, kan transfüzyonu, majör cerrahi, bleeding, noninvasive hemoglobin, anemia, blood transfusion, major surgery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Majör cerrahilerde kanama riski artmış olup kan transfüzyonu gerekebilmektedir. İntraoperatif dönemde kanama sırasında kan transfüzyonu kararı verilmesinde en güvenilir ölçüt aralıklı hemoglobin (Hb) ölçümüdür. Zaman alıcı bu yöntem hastanın kan transfüzyonu kararını geciktirebilmekte ya da gereksiz kan transfüzyonu yapılmasına neden olabilmektedir. Biz çalışmamızda devamlı ve noninvazif Hb cihazı kullanarak meydana gelen kan kayıplarında kan transfüzyonu kararını gecikmeden verebilmeyi ve gereksiz kan tranfüzyonunu önlemeyi amaçladık. Bizim çalışmamızda hipotezimiz majör cerrahi sırasında sürekli SpHb değerleriyle kan yönetiminin aralıklı kan örneklenmesiyle Hb ölçümüne dayanan yönetime göre transfüzyon miktarını azaltacağı ve daha iyi hemodinamik kontrol sağlayacağıdır. Postoperatif sonuçlarda daha az kan transfüzyonu, daha düşük morbidite ve mortalite izleneceğini düşünmekteyiz. Gereç ve yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Mart 2018–Aralık 2019 tarihleri arasında total kan volümünün %20' sinden fazla kan kaybı beklenen elektif majör cerrahi geçirecek 18- 85 yaş arasındaki 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar kapalı zarf metodu ile konvansiyonel olarak aralıklı kan gazı örneklemeleriyle Hb takibi sonucu kan transfüzyonu tedavisi yönetilen (Grup Hb) ve noninvazif Hb (SpHb) ölçümüyle takip edilerek kan transfüzyonu uygulanan (Grup SpHb) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastaların tümüne genel anestezi altında standart monitörizasyonlara ek olarak arter ve santral venöz monitörizasyon uygulanmıştır. Bulgular: Gruplar arasında intraoperatif dönemde kullanılan eritrosit süspansiyonu (ES) değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). SpHb grubunda postoperatif ES değerinin Hb grubundan daha düşük olduğu saptandı (p=0,020). SpHb grubunda; intraoperatif ES değerleri ile postoperatif değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hb grubunda; intraoperatif ES değerleri ile postoperatif değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). SpHb grubunda postoperatif-intraoperatif ES değeri değişiminin Hb grubundan daha fazla olduğu saptandı (p0,05). Sonuç: SpHb ile devamlı Hb monitörizasyonu majör cerrahi vakalarında geleneksel Hb ölçüm yöntemlerine eşlik ederek hasta kan yönetiminin hedefe yönelik bir biçimde uygulanmasına olanak sağlayabilir. Ameliyat esnasında kan transfüzyonu kararını geciktirmeyerek hastaya uygun miktarda kan verilmesine yardımcı olur ve uygun olmayan kan transfüzyonlarını önler. Postoperatif dönemde uygulanan kan transfüzyonu miktarını da azaltarak mortalite ve morbiditeyi azaltabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In major surgeries, the risk of bleeding is increased and blood transfusion may be required. When we come across bleeding in the perioperative period, the most reliable criterion for making a blood transfusion decision is intermittent hemoglobin measurement. This time-consuming method may delay the decision for blood transfusion and/or cause unnecessary blood transfusion. In our study, we aimed to give a blood transfusion decision without delay and prevent unnecessary blood transfusion in blood losses with the use of a continuous and non-invasive hemoglobin device. In our study, the hypothesis is that bleeding management with continuous SpHb values during major surgery will reduce the amount of transfusion and provide better hemodynamic control rather than Hb measurement with intermittent blood sampling. We believe that less blood transfusion, lower morbidity and mortality will be observed in the postoperative results. Materials and Methods: After the approval of the ethics committee, 120 patients between the ages of 18 and 85 who were planned to undergo elective major surgery and expected to lose more than 20% of total blood volume were included in the study at Marmara University Pendik Training and Research Hospital between March 2018 and December 2019. Patients were divided into two groups via closed envelope method; bleeding management via conventional blood gas sampling (Group Hb) as a result of Hb follow-up and SpHb measurement (Group SpHb). In addition to standard monitorization, arterial and central venous monitorization was performed in all the patients under general anesthesia. Results: There was no statistical significant difference between the groups in terms of ES values obtained in peroperative measurements (p> 0.05). Postoperative ES value was lower in the SpHb group than the Hb group (p = 0.020). In the SpHb group; there was no statistical significant difference between perioperative ES values and postoperative values (p> 0.05). In the Hb group; there was no statistical significant difference between perioperative ES values and postoperative values (p> 0.05). The change of postoperative/perioperative ES values in the SpHb group was determined higher than the Hb group (p 0.05). Conclusion: It can provide effective patient blood management by accompanying traditional hemoglobin measurement methods in major surgical cases. It does not delay the decision of blood transfusion during surgery, helps to provide the patient with the appropriate amount of blood, prevents unnecessary blood transfusions.