Yenilenebilir enerji ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki bağlamında Türkiye'nin enerji politikalarının değerlendirilmesi
The evaluation Turkey's energy policy in the context of the relationship between renewable energy and economic growth
- Tez No: 634138
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUCUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji Tüketimi, Ekonomik Büyüme, OECD Ülkeleri, Dumitrescu ve Hurlin Panel Nedensellik Testi, Energy, Renewable Energy Consumption, Economic Growth, OECD Countries, Dumitrescu and Hurlin Panel Causality Test
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Enerji; iktisadi, sosyal, teknik ve çevresel koşullar bakımından önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Enerji ihtiyacının karşılanmasında ise ağırlıklı olarak fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Ancak fosil yakıtların rezervleri sınırlı ve dağılımı de dengesizdir. Ayrıca bu yakıtlar ekolojik dengeleri de tehdit etmektedir. Dolayısıyla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı kaçınılmaz hale gelmektedir. Buna karşılık yenilenebilir enerji tüketiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi konusunda farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Büyüme hipotezi enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru bir nedensellik ilişkisinin olduğunu kabul etmektedir. Koruma hipotezi ekonomik büyümeden enerji tüketimine doğru bir nedensel ilişki olduğunu varsaymaktadır. Geri bildirim hipotezi de karşılıklı bir nedensel bağıntıyı benimsemektedir. Tarafsızlık hipotezi ise değişkenler arasında nedensel bir ilişki olmadığını ileri sürmektedir. Bu çalışmada yenilenebilir enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki 1990-2015 dönemine ait verilerden hareketle 20 OECD ülkesi için Dumitrescu ve Hurlin panel nedensellik testi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular panel geneli için yenilenebilir enerjiden ekonomik büyümeye doğru bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Energy plays an important function in terms of economic, social, technical and environmental conditions. Fossil fuels are mainly used to meet energy needs. However, the reserves of fossil fuels are limited and their distribution is unstable. In addition, these fuels threaten ecological balances. Therefore, the use of alternative energy sources becomes inevitable. In contrast, there are different approaches to the impact of renewable energy consumption on economic growth. The growth hypothesis acknowledges that there is a causal relationship from energy consumption to economic growth. The conservation hypothesis assumes that there is a causal relationship starting from economic growth and resulting in energy consumption. Also the feedback hypothesis adopts a mutual causal correlation. The neutrality hypothesis suggests that there is no causal relationship between variables. In this study, the relationship between renewable energy consumption and economic growth was analyzed for 20 OECD countries based on data from 1990-2015 by using Dumitrescu and Hurlin panel causality test. The obtained results showed that there is a casual relationship from renewable energy to economic growth for panel.