Rol teorisi ve Çin dış politikası
Role theory and Chinese foreign policy
- Tez No: 634139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rol teorisi, Çin, Dış Politika, Rol Konsepti, Ulusal Rol Kavramı, Role Theory, China, Foreign Policy, Role Concept, National Role Concept
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, dış politika analizi çalışmalarında kullanılan rol teorisinin temel teorik yaklaşımları ele alınmış ve rol teorisi üzerinden Çin Dış Politikası analiz edilmeye çalışılmıştır. Rol teorisi metedolojisi ile Çin'in bölgesel ve küresel ilişkileri ve rolü ele alınmış ayrıca kullanılan metedoloji ile Çin'in kadim felsefesinin birleşimleri değerlendirilmiştir. Bu açıdan çalışma Çin Dış Politikasını analiz edebilmek için rol teorisinin en açıklayıcı teori olduğu ön kabulüne dayanmaktadır. Zira Ulusal rol kavramının yanı sıra, yapı ve yapana vurgu yapması, benlik ve değişim meselesini iyi açıklaması sayesinde rol teorisi, Çin dış politikasını açıklamada esnek bir analiz yöntemi ortaya koymuştur. Bu çalışmanın ifade etmeye çalıştığı gibi rol teorisi, çeşitli durumlarda Çin'in dış politika davranışlarını açıklamada bir analiz çerçevesi sunmaktadır. Çünkü rol teorisi Uluslararası İlişkilerin hem realist hem de idealist geleneği ile ilgili fikirleri içinde barındırarak dış politika analizi için bir perspektif oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the basic theoretical approaches of the role theory used in foreign policy analysis studies are discussed and the Chinese Foreign Policy is tried to be analyzed through the role theory. Role theory methodology and regional and global relations and role of China are discussed, and combinations of metedology used and ancient philosophy of China are evaluated. In this respect, the study is based on the presupposition that role theory is the most explanatory theory for analyzing Chinese Foreign Policy. Because, besides the concept of national role, role theory has revealed a flexible method of analysis in explaining Chinese foreign policy thanks to its emphasis on structure and the performer and explaining the issue of self and change well. As this study attempts to express, role theory provides an analysis framework for explaining China's foreign policy behavior in various situations. Because role theory incorporates ideas about both the realist and idealist traditions of International Relations and creates a perspective for foreign policy analysis.