Turkiye'de sağlık kurumlarının web sayfalarının bilgi içerik kalitesinin incelenmesi
Examination of information content quality of web pages of health institutions in Turkey
  1. Tez No: 634245
  2. Yazar: FEYZA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YALÇIN İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Bilgi Teknolojisi, Hastane Web Sayfası, Web Sayfası Bilgi İçeriği, Health information technology, Web site, Website information content
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Teknolojideki gelişmeler ile birlikte yaşanan değişim, kurumların işleyişini pek çok yönden etkilemiştir. Son yıllarda teknolojik gelişmelerin etkilediği sektörlerden biri olan sağlık sektörü de bu değişim sürecinden etkilenmektedir. Bir sağlık kurumu için hizmet kalitesi ve sunduğu kaliteli hizmeti ne kadar büyük bir kitleye ulaştırabildiği önem arz etmektedir. Web sayfaları, sağlık kurumlarına hizmetlerini tanıtabilme ve küresel çapta hastalara ulaşabilme imkânı sağlayan önemli bir kanaldır. Sağlık kurumlarının hizmetlerini geniş kitlelere en iyi şekilde yansıtabilmeleri ise web sayfalarının bilgi içeriklerinin kalite ve doluluğuna bağlıdır. Bu çalışmada, Türkiye'deki sağlık kurumlarının web sayfalarının bilgi içeriğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evrenini Türkiye'deki hastaneler oluşturmaktadır. Araştırmada, örneklemi oluşturan her ilden (N=81) bir hastanenin web sayfası Aralık 2019- Şubat 2020 tarihleri arasında; Sağlık Bakanlığı kalite standartları, web sayfası kalite kriterleri ve literatür çerçevesinde hazırlanan online işlemler, kurumsal bilgiler, hastane sayısal verileri, sosyal medya kullanımı, güncellik, sağlık turizmi gibi başlıklar altında belirlenen kriterlerle incelenmiş ve analiz edilmiştir. Toplumun her kesimine hitap edebilmesi sebebiyle üniversite hastanelerine öncelik verilmiş, incelenen ilde üniversite hastanesi yoksa en büyük yatak kapasiteli özel ya da kamu hastaneleri seçilerek incelenmiştir. Bütün kriterler temel alındığında hastanelerin toplam başarı puanına göre %48,2 yeterliliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İncelenen hastane web sayfaları bölgelere göre kıyaslanarak her ölçüt için farklılıkları belirlenmiş Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki hastanelerin web sayfalarının içeriklerinin Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine kıyasla bilgi içeriğinin daha dolu olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada bölgelere göre web sayfalarında dil seçeneğinin artışı veya azalışı bölgelerdeki taleple orantılı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle hastanelerin web sayfalarını proaktif yaklaşımla değil hedef kitle beklentilerine göre şekillendirdiği görülmektedir. Araştırmanın sonucunda; hastanelerin web sayfalarını kullanıcılarının minimum talep ve beklentilerini karşılayacak şekilde düzenledikleri ancak yeni hasta potansiyeli oluşturmak, kurumu sınırları dışına taşımak ya da kurum politikalarını gerçekleştirmek için bir araç olarak kullanmadıkları görülmüştür. Yapılan araştırmalarda günümüzde web sayfalarının etkileşimli iletişim kanalları olarak kullanıldığı gözlemlenirken sağlık kurumlarının web sayfalarını halen elektronik bülten niteliğinde kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları, web sayfası yöneticilerine çevrimiçi stratejileri ve kaynak tahsisi konusunda daha iyi kararlar vermeleri konusunda katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The change in technology has affected the functioning of institutions in many ways. In recent years, the health sector, which is one of the sectors affected by technological developments, is also affected by this process of change. The quality of service for a health institution and the quality of service it provides to a large audience is important. Web pages are an important channel that enables healthcare institutions to promote their services and reach patients globally. The ability of health institutions to best reflect their services to large masses depends on the quality and fullness of the information content of the web pages. In this study, it is aimed to examine the information content of the web pages of health institutions in Turkey. Hospitals in Turkey constitute the universe of the study. In December February 2019 - February 2020, the web page of a hospital from each province (n=81) was examined and analyzed with the criteria defined under the headings of Ministry of Health Quality Standards, Web page quality criteria and literature, online transactions, institutional information, hospital numerical data, social media use, timeliness, health tourism. University Hospitals have been given priority because of their ability to cater to all segments of the society, and if there is no University Hospital in the province studied, private or public hospitals with the largest bed capacity have been selected and examined. Based on all the criteria, it was concluded that the hospitals had 48.2% competence according to the total success score. The examined hospital web pages were compared according to the regions and differences were determined for each criterion. It was observed that the contents of the web pages of the hospitals in the Marmara, Black Sea, Aegean, Central Anatolia and Mediterranean regions were more full than the Eastern Anatolia and South Eastern Anatolia regions. In this study, the increase or decrease of language options in web pages varies according to the regions in proportion to the demand in the regions. For this reason, it is seen that hospitals shape their web pages according to the expectations of the target audience, not with a proactive approach. As a result of the research, it was observed that hospitals organize web pages to meet the minimum demands and expectations of their users, but they do not use them as a tool to create new patient potential, move the institution beyond its borders, or carry out the institution's policies. While it has been observed that web pages are used as interactive communication channels today, it has been concluded that health institutions still use web pages as electronic newsletters. Research findings can contribute to web page managers making better decisions about their online strategies and resource allocation.