İş tatminini etkileyen işletme içi faktörlerin hava yolu sektörü açısından değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting job satisfaction in terms of airline sector
- Tez No: 634261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN APAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hava yolu, İletişim, İş tatmini, Ücret, Yönetim, Airline, Communication, Job, Satisfaction, Wage, Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hava yolu şirketleri küresel ekonomi için büyük bir öneme sahiptir. Hava yolları turizm, iş faaliyetlerin gerçekleşebilmesi ve bazı ürünlerin ihracatı için önemlidir. Bu nedenle, hava yolu şirketlerinin etkinliğinin devam ettirebilmeleri ve iş verimliliğinin sağlanabilmesi için, çalışanların yaptıkları işten tatmin olmaları gerekmektedir. Bu çalışmada, hava yolu sektöründe iş tatminini etkileyen arkadaş ilişkileri, ücret, yönetim, yönetici ve ücret unsurları ele alarak incelenmiştir. Araştırma yapılırken anket soruları hazırlanmış ve sonuçlar SPSS programında KMO nedensellik analizleri yapılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre hava yolu çalışanları, en az ücretlerinden tatmin olduklarını belirtirken, daha yüksek tatminleri; işten, yönetim ve yöneticiden ve çalışma ortamın da olduklarını belirtmişlerdir. Genel ortalama ile işletme içi etki edebilecek faktörler yüksek görülmüştür. Bunun dışında örnek kitlenin dört unsur arasında güçlü bir ilişki kurduğu belirlenmiştir. Bunlar; kariyer gelişiminden tatmin olma, iletişim etkinliğinden tatmin olma, eğitim geliştirmeden tatmin olmaya çalışma ortamından tatmin olmadır. Ayrıca analiz sonuçları göstermiştir ki hava yolu çalışanları yaptıkları işi zevkli olarak değerlendirmekteler.
Özet (Çeviri)
Airline companies are of great importance for the global economy. Airlines are important for tourism, business activities and export of some products. For this reason, in order to maintain the efficiency of airline companies and ensure job efficiency, employees need to be satisfied with their work. In this study, relations of friends, wages, management, managers and wages which affect job satisfaction in airline sector are examined. During the research, questionnaire questions were prepared and the results were interpreted in SPSS program by conducting KMO causality analyzes. According to the findings obtained from the research results, airline employees stated that they were satisfied with their minimum wages and higher satisfaction; job, management and manager and work environment. The general average and the factors that could affect the internal impact were high. Apart from this, it was determined that the sample group established a strong relationship between the four elements. These; to be satisfied with career development, to be satisfied with communication effectiveness, to be satisfied with education development to be satisfied with the working environment. In addition, the results of the analysis showed that airline employees evaluate their work with pleasure.