Türk toplumunda ponticulus posticus görülme sıklığının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of ponticulus posticus frequency in turkish population with cone beam computed tomography
  1. Tez No: 634300
  2. Yazar: ŞUHEDA ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atlas, konik ıĢınlı bilgisayarlı tomografi, ponticulus posticus, Atlas, cone beam computed tomography, ponticulus posticus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Ponticulus posticus (PP) varlığı vertigo, vertebrobasiler yetmezlik, boyun ağrısı, omuz ağrısı ve servikojenik baĢ ağrısına neden olabilir. Bu çalıĢmanın amacı atlasın (birinci servikal vertebra) bir varyasyonu olan Ponticulus posticusun görülme sıklığını belirlemek ve bunun yaĢ ve cinsiyet ile iliĢkisini saptamaktır. Materyal Metod: Ondokuz Mayıs Üniversitesi DiĢ Hekimliği Fakültesi Ağız, DiĢ ve Çene Radyolojisi Anabilim dalında 2017-2018 yılları arasında KIBT (Konik IĢınlı Bilgisayarlı Tomografi) tetkiki uygulanan 1000 hastanın (553 kadın, 467 erkek) görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Görüntüler Galileos marka cihaz (98 kVp, 15- 30 mA) kullanılarak elde edildi. Reforme sagital kesitsel görüntüler üzerinde Ponticulus posticusun görülme sıklığı değerlendirildi. Bulgular: Ġncelenen 1000 radyografta 250 hastada (%25) PP tespit edildi. Cinsiyetler arasında PP prevalansı incelendiğinde 533 kadın hastada 129 (%24.2), 467 erkek hastada 121 (%25.9) PP tespit edildi. Tam PP; 533 kadın hastanın 58‟inde (%10.9) ve 467 erkek hastanın 84‟ünde (%18) olmak üzere toplam 142 hastada, kısmi PP; 533 kadından 85‟inde (%15.9) ve 467 erkeğin 66‟sında (%14.1) olmak üzere toplam 151 hastada tespit edildi. Sonuç: KIBT inceleme alanına giren atlasın bir varyasyonu olan Ponticulus posticusun, görülmesi Türk toplumunda nadir değidir. PP klinik semptomlar veya servikal bölgedeki cerrahi giriĢimler için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The presence of ponticulus posticus (PP) can cause vertigo, vertebrobacillary insufficiency, neck pain, shoulder pain and cervicogenic headache. The object of this study is to determine the incidence of ponticulus posticus which is a variation of the atlas (first cervical vertebrae), and to determine its relationship with age and gender. Material and Method: Between 2017 and 2018, the images of 1000 patients (553 female, 467 male) who were examined by cone beam computed tomography (CBCT) in Ondokuz Mayıs University Faculty of Dentistry Department of Oral and Maxillofacial Radiology were analyzed retrospectively. Images were obtained by using Galileos branded (98 kVp, 15-30 mA) device. The frequency of ponticulus posticus was evaluated. Results: When 1000 radiographs were examined, it was found that PP was detected in 250 patients (25%). When the prevalence of PP among gender was examined, it was found that 129 (24.2%) of 533 female patients and 121 (25.9%) of 467 male patients had PP. Full PP was detected in 142 patients, those are 58 (10.9%) of 533 female patients and 84 (18%) of 467 male patients. Partial PP was detected in a total of 151 patients, those are 85 (15.9%) of 533 female patients and 66 (14.1%) of 467 male patients. Conclusion: Ponticulus posticus, which is a variation of the atlas (cervical first vertebra) that is included in the CBCT study area, is not uncommon in Turkish population. It is important for clinical symptoms or surgical procedures in the cervical region.