Nazlı Eray'ın beş romanında zaman
Expoloring the concept of time in the five novels of Nazlı Eray
  1. Tez No: 634307
  2. Yazar: İSMAİL ÖNDER KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR TATAR KIRILMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazlı Eray, zaman, felsefe, postmodernist edebiyat, Nazlı Eray, time, philosophy, postmodernist literature
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Zaman konusu ilkçağlardan günümüze kadar felsefe, fizik, psikoloji, sosyoloji ve edebiyat başta olmak üzere pek çok disiplini meşgul etmiştir. Buna rağmen zamanın ne olduğu ya da ne olmadığı sorusuna kesin bir yanıt verilememiş, zamanla ilgili cevaplar sürekli farklılık göstermiştir. Bilimsel gelişmelere paralel olarak değişen zaman anlayışı, felsefeyi, dolayısıyla edebî akımları da etkilemiştir. Düz bir çizgide ilerleyen klasik görüş yerini modern ve postmodern anlatılarda bilinçaltına ve çoklu perspektiflere odaklı zaman anlayışlarına bırakmıştır. Eserlerini farklı zaman bakış açılarıyla kaleme alan yazarlardan biri de Nazlı Eray'dır. Bu çalışmada, Nazlı Eray'ın Arzu Sapağında İnecek Var, Ay Falcısı, Ay Işığı Sofrası, Sis Kelebekleri ve Ölüm Limuzini romanları aracılığı ile gerçeklik ve düş zıtlığını besleyen en önemli argümanlardan biri olan zaman unsurunun genel eğilimi, bu eğilimin felsefi kaynağı ve metinlere yansıması üzerinde durulmuştur. Gerçeklik ve düş zıtlığı atmosferiyle okura sunulan eserlerde yazarın, zamanın derinliğini ve farklı perspektiflerini felsefi görüşlerle beslediği ve bu görüşleri postmodernist edebiyat anlayışının teknikleriyle metinlere ne şekilde aktardığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu incelemenin sonucunda Nazlı Eray'ın Nietzsche, Husserl, Heidegger Bachelard ve Ricoeur'un zaman yorumlarına benzer biçimde zamanı düz bir çizgide ilerlemeyen bilince odaklı, göreceli, belirsiz bir değişken olarak ele aldığı görülür. Ayrıca yazarın bilince odakladığı çoklu zaman anlayışını döngüsel, durağan, iç içe geçmiş ve içsel olmak üzere dört formda kullandığı tespit edilmiştir. Eray'ın zamanın felsefi yorumlarını bahsi geçen romanlara postmodernist edebiyatın çoklu zaman algısına dayanarak yazma, vak'a, okuma ve çok sayıda zaman perspektifini yan yana getirerek metinlere aktardığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The matter of time has been occupied by a lot of disciplines such as philosophy,psychology,sociology,literature and physics from the early ages to the modern ages. In spite of this, there hasn't been answered to what the time is or not exactly and the answers about time have been differed all the time. Philosophical interpretations about time, changed in parallel with technological development, has affected literary movements and standard perspective as straight as a line has given its place to the subconsciousness and time concept focussed on multiple perspective in modern and postmodern narratives. One of the authors who writes her stories with different time perspectives is Nazlı Eray. In this study, it is pointed on overall tendency of time fact that is one of the most important arguments supported the conflict of reality and fantasy , by the novels of Arzu Sapağında İnecek Var, Ay Falcısı, Ay Işığı Sofrası, Sis Kelebekleri ve Ölüm Limuzini by Nazlı Eray. It has been tried to be found out that inside the works presented to the reader in the atmosphere of the conflict of reality and fantasy, the author has supported the depth of time and its different perspectives with the philosophical sights and transferred these sights to the texts with the methods of postmodern literature. At the end of this study, with reference to the explanations about time by the philosophers such as Nietzsche, Husserl, Heidegger, Bachelord and Ricoeur, it is seen that Nazlı Eray has treated the time as a factor that is focussed on conscious, relative and indefinite ; not as straight as a line. It is found out that the author has used the sight of multiple time, focussed on conscious in four forms; as cyclical, stable, inner and intertwined. It is observed that Nazlı Eray has written and read the analysis, based on the sight of multiple time of postmodern literature and transferred to the texts, by bringing a lot of time perspectives together, the philosophical interpretations of time.