Nazlı Eray'ın romanlarında toplumsal cinsiyet açısından kadın ve erkek
Women and men in terms of gender in Nazlı Eray's novels
  1. Tez No: 741042
  2. Yazar: MERVE DİNÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİT BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazlı Eray, Roman, Toplumsal Cinsiyet, Kadın-Erkek, Nazlı Eray, Novel, Social gender, Women, Men
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nazlı Eray'ın, büyülü gerçekçi anlatım ve fantastik kurguyla ele aldığı çok sayıda romanı mevcuttur. Romanlarındaki olağanüstülüğe sınır koymayan Eray'ın eserleri üzerine yapılan çalışmalar genellikle fantastik kurgu üzerinedir. Bu çalışmadaysa Nazlı Eray'ın yirmi altı romanındaki kadın ve erkek ilişkileri incelenmektedir. Kadın ve erkek karakterlerin ayrı ayrı olarak ele alındığı çalışmamızın asıl amacı, Eray'ın toplumsal cinsiyet açısından sunduğu kimlikleri analiz etmektir. Yazarın karakterleri kurgularken sık sık başvurduğu otobiyografik gerçekliği ve romana dahil ettiği tarihi şahsiyetler erkek-kadın kategorisinde incelenmiştir. Kadın yazar olarak feminist bir çizgiyi benimsemeyen Eray'ın, toplumsal cinsiyet bağlamında sunduğu kadın-erkek kimliklerinin tespiti geniş bir çerçevede incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda Eray'ın romanlarındaki kadın ve erkeğin toplumdaki konumlarına dikkat çekilmiştir. Romanların birbirinden farklı kurgu anlayışı içinde kadın-erkek karakterlerin hem kişilikleri hem de birbirleriyle olan duygusal ilişkileri incelenmiştir. Beş ayrı bölümden oluşan çalışmamızda toplumsal cinsiyet kavramının tanımına, gelişimine ve Türk edebiyatındaki yansımalarına yer verilmiştir. Ayrıca kadın başlığı altında farklı özellikleriyle kadın karakterler kategorize edilmiştir. Aynı durum erkek karakterler için de uygulanmıştır. Son bölümdeyse, her iki cinsin ilişkileri farklı başlıklar altında irdelenerek tespitleri yapılmıştır. Tezin sonucunda Nazlı Eray'ın romanlarında toplumsal cinsiyet ve kadın-erkek ilişkilerini kurguya nasıl yansıdığına dair tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nazlı Eray, one of the important names of Turkish literature, has many voluminous novels that she deals with magical realistic narration and fantastic fiction. The general studies on the works of Eray, who does not limit the extraordinaryism in her novels, are on fantastic fiction. In this study, the relationships between men and women in Nazlı Eray's twenty-six novels are examined. The main purpose of our study, in which male and female characters are handled separately, is Nazlı Eray's identity analyzes about gender. The autobiographical reality that the author frequently refers to while constructing the characters, as well as the historical figures that he includes in the novel, are examined within the male-female category. The identification of male-female identities in gender presented by Eray, who does not adopt a feminist line as a female writer, has been tried to be examined in a wide framework. In our study, attention was drawn to the positions of men and women in the society in Eray's novels. Both the personalities of male and female characters and their emotional relationships with each other were examined within the different fictional understanding of the novels. In our study, which consists of four separate sections, the definition of the concept of gender, its development and its reflections in Turkish literature are included. In addition, female characters with different characteristics are categorized under the title of woman. The same is true for male characters. In the last part, the relations of both sexes were examined under different headings and their determinations were made. As a result of the thesis, it has been determined how the gender and male-female relations in Nazlı Eray's novels are reflected in the fiction.