Myanmar'ın Rohingya mülteci krizi ve Birleşmiş Milletler'in rolü
Myanmar's Rohingya refugee crisis and the role of the United Nations
  1. Tez No: 634439
  2. Yazar: HANDE SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Asya, Burma, Etnik Sorunlar, Etnik Azınlıklar, Etnik Temizlik, Soykırım, Göç, Southeast Asia, Burma, Ethnic Problems, Ethnic Minorities, Ethnic Cleansing, Genocide, Migration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada, günümüzde hala devam eden Myanmar'ın Rohingya mülteci krizi ve Birleşmiş Milletler'in rolü incelenmiştir. Söz konusu krizin temel sebebi, Rohingyalar'ın maruz kaldığı insan hakları ihlalleridir. Bu bağlamda kriz; insan hakları kavramı temelinde ele alınarak, uluslararası ilişkilerin normatif ve realist teorileri çerçevesinde incelenmiştir. Rohingya mülteci krizinin ortaya çıkma sebeplerinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla; Myanmar tarihinde temel bazı olayların, Rohingyalar'a etkisi incelenmiş ve krizin asıl ortaya çıktığı 2015 yılı ve sonrasında, Rohingyalar'ın maruz kaldıkları insan hakları ihlalleri araştırılmıştır. Genel anlamda insan haklarına, özelde ise Rohingya mülteci krizine verdiği önemle dikkat çeken Birleşmiş Milletler'in, krizin çözümüne yönelik katkıları çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler'in krizin çözümüne yönelik oynadığı rolde ne derecede başarılı olduğu ve tam anlamıyla başarılı olamamasının nedenleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Rohingya refugee crisis of Myanmar, which is still continuing today, and the role of the United Nations are examined. The main reason for the crisis in question is the human rights violations suffered by the Rohingya. In this context, the crisis; has been studied on the basis of the concept of human rights, within the framework of normative and realist theories of international relations. In order to better understand the reasons for the emergence of the Rohingya refugee crisis; the effects of some fundamental events in the history of Myanmar on the Rohingya were examined and the human rights violations suffered by the Rohingya in 2015 and the following years were investigated. The United Nations' contribution to the solution of the crisis, drawing attention to the importance it attaches to human rights in general and to the Rohingya refugee crisis in particular, constitutes the basis of the study. In this context, the extent to which the United Nations has been successful in its role in resolving the crisis and if it has not been fully successful, the reasons for this have been analyzed.