Âşık Gülabi'nin hayatı, sanatı ve şiirleri
Life, art and poems of Âşık Gülabi
- Tez No: 634440
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık Geleneği, Âşık Edebiyatı, Âşık Tarzı Şiir, Âşık Gülabi, Minstrel Tradition, Minstrel Literature, Minstrel Style Poetry, Âşık Gülabi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Âşıklık geleneği; geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, Türk kültürünün kayda değer bir parçasıdır. 15. yüzyılın sonlarından itibaren bu isimle anılan gelenek, hemen her dönem ses getiren temsilciler yetiştirerek günümüze kadar süregelmiştir. Gelenek başlangıcından günümüze kadar kendine has birtakım kural ve kaidelerle, Türk edebiyatı tarihi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Âşıklık geleneği, zamanla Türk edebiyatı içerisinde âşık edebiyatı adı altında incelenen bir alandır. Bu edebiyat 21.yüzyılda dahi bir gelenek çerçevesinde varlığını sürdürmektedir. Âşıklar, yaşadıkları her dönem toplumun mevcut durumunu saza ve söze dönüştüren, her türlü acı ve sıkıntılarının yanı sıra neşe ve mutluluğunu da dizelere döken kültür aktarıcılarıdır. Bu bakımdan âşıklar, gelişen ve değişen kültür ortamında özü ve dokusunu koruyarak günümüzde dahi yaşatılan geleneğin en önemli parçasıdır. Âşıklığın günümüzde yaşatılması ve geleneğin devamlılığı adına çaba harcayan son dönem temsilcilerinden birisi de Âşık Gülabi'dir. Âşık Gülabi'nin hayatı, sanatı ve şiirlerini incelediğimiz çalışmada şaire ait 133 adet şiir, şekil ve içerik yönünden incelenerek, şairin sanat anlayışı ve edebi kişiliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Âşık Gülabi'nin gelenek içerisindeki yeri ve önemi üzerine incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrel tradition; It is a remarkable part of Turkish culture, dating back centuries. The tradition, which has been called by this name since the end of the 15th century, has continued until today by raising prominent representatives in almost every period. It has an important place in the history of Turkish literature with its own rules and rules from the beginning of the tradition to the present day. The tradition of minstrelsy is a field that has been studied under the name of minstrel literature in Turkish literature over time. This literature continues to exist within the framework of a tradition even in the 21st century. Minstrels are cultural transmitters who transform the current state of society into instruments and words in every period they live, and put their joy and happiness into verses as well as all kinds of pain and troubles. In this respect, minstrels are the most important part of the tradition that is kept alive even today by preserving its essence and texture in the developing and changing cultural environment. Âşık Gülabi is one of the representatives of the last period who make efforts to keep the minstrel alive today and for the continuity of the tradition. In this study, in which we examined the life, art and poems of Âşık Gülabi, 133 poems belonging to the poet were examined in terms of form and content, and the poet's understanding of art and literary personality were tried to be determined. In addition, in this study, the place and importance of Âşık Gülabi in the tradition were examined.