Türkiye'de döviz kuru değişimi ile finansal performans arasındaki ilişkinin BİST imalat sektöründe analizi
Analysis of the relationship between currency exchange rate change in Turkey and financial performance at BIST manufacturing sector
- Tez No: 634453
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA DEREKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Finansal Performans, Yurtdışı Satışlar, Aktif Kârlılık, Özsermaye Kârlılığı, Exchange Rate, Financial Performance, Export Sales, Return on Assets, Return on Equity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, döviz kuru değişimi ile finansal performans arasındaki ilişkiyi inceleyerek firmalar üzerinde ampirik araştırma yapmaktır. Bu amaçla; uluslararası para sistemleri, döviz kuru ve döviz piyasası, döviz kuru riski ve döviz kuru riskine karşı korunma ile Türkiye'de uygulanan döviz kuru sistemleri ve döviz piyasası çalışmanın birinci bölümünde açıklanmıştır. Performans ve performans ölçümü kavramları, finansal performans göstergeleri, finansal performansı etkileyen faktörler çalışmanın ikinci bölümünde incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise BİST100 endeksine tabi imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik panel veri analizi yöntemi kullanılarak ampirik bir araştırma yapılmıştır. Araştırma bölümünün ilk kısmında; aktif büyüklük, döviz kuru değişimi ve yurtdışı satışların aktif kârlılığı ve özsermaye kârlılığına olan etkisi araştırılmıştır. Aktif büyüklük, döviz kuru değişimi ve yurtdışı satışların; aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı üzerinde önemli bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma devamında; aktif büyüklük, döviz kuru değişimi, yurtdışı satışlar ile aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı verileri kullanılarak; döviz kuru değişiminin, aktif büyüklüğün ve yurtdışı satışların aktif kârlılık ile özsermaye kârlılığı arasındaki nedensel ilişkileri incelenmiştir. Örneklemdeki verilerine ulaşılan 37 firmanın aktif büyüklük, döviz kuru değişimi ve yurtdışı satışlarının hem aktif kârlılığı hem de özsermaye kârlılığı ile kısa dönemli nedensellik ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Araştırma bölümünün ikinci kısmında ise döviz kurundaki değişim ile aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı arasında aktif büyüklük ve yurtdışı satışlar değişkenlerinin düzenleyici etkisi analiz edilmiştir. Bu değişkenlerden sadece aktif büyüklüğün, döviz kuru değişimi ile aktif kârlılık arasında anlamlı düzenleyici etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to empirically investigate the firms by examining the relationship between exchange rate change and firm performance. To achieve this purpose, the concepts of international monetary system, exchange rate and foreign exchange market, exchange rate risk and hedging on exchange rate risk along with the foreign exchange rate regimes applied in Turkey are investigated in the first section of this study. The concepts of performance and performance measurement, financial performance indicators, factors of affecting financial performance are explained in the second section of this study. In the third and last section of the study, empirical analysis is made by using panel data analysis for firms operating in the manufacturing sector which are dependent to BIST100 index in Turkey. In the first part of the empirical analysis, the effect of total assets, exchange rate change and export sales on return of assets and return on equity are investigated. It is determined that total assets, exchange rate change and export sales do not have a significant impact on return of assets and return on equity. Furthermore, the casual relationships of return on assets and return on equity among exchange rate change, total assets and export sales are examined by using datas of total assets, exchange rate change, export sales, return on assets and return on equity. It is determined that short term casuality between total assets, exchange rate change and export sales are within the sample of 37 firms in the return on assets and return on equity. In the second part of the empirical analysis, the regulatory impact of the variables of total assets and export sales between the exchange rate change through return on assets and return on equity are analyzed. From these variables, only total asset is significant regulatory impact between exchange rate change and return on assets.