Finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkiiı̇: BRICS-T ülkeleri için panel veri analizi
The impact of financial development on economic growth: Panel data analysis for BRICS-T countries
  1. Tez No: 634465
  2. Yazar: DORUK DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, BRICS-T Ülkeleri, Financial Development, Economic Growth, Panel Data Analysis, BRICS-T Countries
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Finansal gelişme ve ekonomik büyüme kavramları arasındaki ilişki her geçen gün literatürde daha çok ilgi görmektedir. Bu iki kavram arasındaki ilişkinin yönünü belirlemeye yönelik yapılan analizler, ülkelerin orta ve uzun vadeli büyüme politikalarını belirleme açısından önem arz etmektedir. Birinci bölümde, kavramsal çerçevede finansal sitemin tanımı, fonksiyonları ve ölçütleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde, finansal sistemin serbestleşmesinin ekonomi üzerindeki etkileri ile serbestleşme sürecine karşı farklı ekonomik görüşlerin fikirlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri, BRICS-T ülkerindeki 2000-2018 yılları arasındaki veriler incelenerek değerlendirilmiştir. Bu bağlamda BRICS-T ülkelerindeki finansal sistemlerin gelişme düzeyi, çeşitli finansal gelişim ve büyüme göstergelerindeki yıllık veriler kullanılarak yorumlanmıştır. Üçüncü bölümde ise, BRICS-T ülke grubundaki finansal gelişmişliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi Panel Veri Analizi Yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Analizlerin neticesinde BRICS-T ülke gurubu için, finansal gelişmişlik düzeyi ile eşanlı olarak kişi başına düşen gelir miktarının arttığı gözlemlenirken, özel sektöre açılan yurtiçi kredilerindeki artışın, ülkedeki büyüme oranları üzerinde hızlandırıcı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde, BRICTS-T ülke ekonomilerindeki ticari açıklık oranındaki yükselme, doğru orantılı olarak kişi başına düşen gelir miktarını da artırmaktadır. Çalışmanın neticesinde, BRICS-T ülkelerindeki bankacılık sektöründeki gelişimlerin eşanlı olarak ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilediği ve çalışmaya konu olan finansal gelişme ve ekonomik büyüme kavramları arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between the concepts of financial development and economic growth attracts more and more attention from day to day in the literature. The analyzes made to determine the direction of the relationship between these two facts in terms of causality are important in determining the medium and long-term growth policies of the countries. In the first part of the thesis, the definition, functions and criteria of the financial system are scrutinized. Also in this section, the economic dimension of the liberalization of the financial system are discussed and different economic views against the liberalization process are examined. In the second part, the effects of financial development on economic growth are evaluated by examining the data between 2000 and 2018 in BRICS-T country. In this chapter, the level of development of financial systems in BRICS-T countries has been interpreted by using annual data in various financial development and growth indicators. In the third part, the impact of financial development on economic growth in the BRICS-T country group was tested using the Panel Data Analysis Method. As a result of the analysis, it was observed that the amount of income per capita increased simultaneously with the financial development level and the increase in domestic loans to the private sector has an accelerating effect on the growth rates in the BRICS-T country group. Similarly, the increase in trade openness index also improve the income per capita for BRICTS-T country economies. As a result of the study, it was concluded that the development in the banking sector positively affect economic growth in BRICS-T countries and there is a strong and positive relationship between the financial development and economic growth for these economies.