Kemik destekli ve diş destekli hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalardaki kök rezorbsiyonu miktarlarının mikro tomografi ile karşılaştırılması
Comparison of root resorption between bone borne and tooth borne rapid maxillary expansion patients using micro tomography
- Tez No: 634466
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET AKIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Dentistry, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kemik destekli, Kök rezorpsiyonu, Üst çene genişletmesi, X ışınlı Mikro tomografi, Bone borne, Maxillary Expansion, Root resorption, X Ray Microtomography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, kemik destekli ve diş-doku destekli hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda meydana gelen kök yüzey rezorbsiyonu miktarının mikro tomografi cihazı ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza hızlı üst çene genişletmesi (HÜÇG) ihtiyacı olan ve HÜÇG sonrasında yapılacak olan sabit tedavi sırasında 14-24 nolu dişlerinin çekim endikasyonu bulunan, 11-16 yaş aralığında, 20 hasta dahil edilmiştir. Hastalar modifiye bir hızlı üst çene genişletme apareyi ile tedavi edilmiştir. Bu modifiye apareyin bir tarafı klinikte sıklıkla kullanılan, dişleri de içine alan bir üst çene genişletme apareyidir, diğer tarafı ise son zamanlarda kliniklerde kullanılmaya başlanan tamamen palatinal kemikten mini vida aracılığı ile destek alan hızlı üst çene genişletme apareyidir. Genişletme sonrası akrilik aparey 3 ay retansiyon amaçlı ağızda bekletilmiştir. Bu dönemi takiben aparey çıkarılmış ve çekilmesi planlanan üst birinci premolar dişler cerrahi protokol ile çekilmiştir. Sonrasında çekilen dişlerden mikro tomografi cihazı (Scanco Medical µCT 50, Bassersdorf, Switzerland) ile yüksek çözünürlükte görüntü alınmış ve bu 3 boyutlu görüntüler üzerinden dişlerde meydana gelen kök rezorpsiyonu miktarları Mimics bilgisayar programı (Materialise NV, Leuven, Belgium) ile hesaplanmıştır. Bu çalışmada Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis testi ve Dunn testi ile istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmamız sonucunda, gruplar arası karşılaştırma bulguları şöyledir: diş-doku destekli grupta meydana gelen hacim kaybı miktarları servikal üçlü-bukkal, orta üçlü-bukkal, orta üçlü-lingual, apikal üçlü-bukkal, apikal üçlü-lingual yüzeylerinde kemik destekli gruba göre anlamlı bir değişim göstermiştir. Apikal, orta, servikal üçlüler ve lingual, bukkal yüzeyler gruplar arasında karşılaştırıldığında diş-doku destekli tarafta anlamlı miktarda fazla rezorpsiyon hacmi tespit edilmiştir. Yüzeyler kendi içinde karşılaştırıldığında ise, diş-doku destekli grupta en az hacim kaybı servikal üçlü-lingual yüzeyinde, kemik destekli grupta ise orta üçlü-bukkal yüzeyde meydana gelmiştir. Diş-doku destekli grupta, servikal, orta ve apikal üçlüler kıyaslandığında en az hacim kaybı servikal üçlüde, bukkal ve lingual yüzeyler karşılaştırıldığında ise bukkal yüzeyde daha fazla kök rezorpsiyonu tespit edilmiştir. Kemik destekli gruba bakıldığında bu yüzeylerde anlamlı değişim tespit edilememiştir. Sonuç olarak diş-doku destekli grupta daha fazla kök rezorpsiyonu olduğu tespit edilmiştir. Bu rezorpsiyonun büyük kısmı apikal ve orta üçlüler bölgesindedir. Bukkal yüzeydeki rezorpsiyon miktarları lingual yüzeyden daha fazla olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare root resorption between bone borne and tooth tissue borne rapid maxillary expansion patients using micro tomography. In our study, 20 patients, between 11-16 years of age were included who need fixed orthodontic treatment with the extraction of first premolars after rapid maxillary expansion (RME). Patients were treated with modified rapid maxillary expansion appliance primarily. One side of this modified appliance covers the teeth with acrylic and the other side of appliance is fixed to the palatal bone with a screw. At the end of the expansion process, hyrax screw was stabilized by the ligature wire. Acrylic appliance was left in the mouth for 3 months for the retention. After this period, the appliance was removed and fixed orthodontic treatment was started. The extracted teeth were placed in de-ionized water medium. Then, these teeth were examined via high defination micro-tomography device (Scanco Medical µCT 50, Bassersdorf, Switzerland) and the amount of root resorptions were calculated by the Mimics (Materialise NV, Leuven, Belgium) on the 3D images. In this study, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis test and Dunn test were used for the statistical analyses. As a result of our study, the comparison findings of inter-groups are as follows: the amount of root volume loss in tooth-tissue borne group showed significan difference in cervical third-buccal, middle third-buccal, middle third-lingual, apical third-buccal and apical third-lingual sides than bone borne group. When apical, middle, cervical thirds and buccal, lingual sides were compared between groups, measured volume loss in tooh-tissue borne group was significantly higher than bone borne group. When findings were compared in the groups, the least volume loss in the tooth-tissue borne group was on the cervical third-lingual surface and in the bone borne group was on the middle third-buccal surface. When cervical, middle and apical thirds in tooth-tissue borne group were compared, the least resorption was observed on the cervical thirds. When buccal and lingual sides were compared, the highest resorption was observed on the buccal sides. In bone borne group, there was no significant change on these surfaces. As a result, more root resorption was observed in the tooth-tissue borne group. The majority of this resorption was in the apical and middle thirds. The resorption amount on buccal surface was higher than on lingual surface.