Multipl skleroz hastalarında el fonksiyonunun yaşam kalitesi ile olan ilişkisi
Relationship between hand function and quality of life multiple sclerosis patients
- Tez No: 634484
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: El fonksiyonu, multipl skleroz, yaşam kalitesi, yorgunluk, Fatigue, hand function, multiple sclerosis, quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışma Multipl Skleroz hastalarında el fonksiyonunun yaşam kalitesi ile olan ilişkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı MS Polikliniğinde Aralık 2019 – Nisan 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, polikliniğe başvuran hastalar oluşturmuştur. Verilerin elde edilmesi aşamasında araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür taraması sonrası geliştirilen demografik bilgi formu (Ek 1), Multipl Skleroz İzlem Ölçeği (Ek 2), Multipl Skleroz Uluslararası Yaşam Kalitesi Ölçeği (Ek 3), Kol, Omuz ve El Sorunları Ölçeği (Ek 4), Chedoke Kol ve El Aktivite Testi – 9 (Ek 5), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (Ek 6) kullanılmıştır. Çalışmadaki veriler IBM SPSS versiyon 21 paket programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan MS hastalarının el fonksiyonu ve yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görüldü. Aynı zamanda yorgunluk ile el fonksiyonu ve yaşam kalitesi arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu görüldü. Sonuç: MS hastalarında el fonksiyon problemleri yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. El fonksiyonunda görülen problemler ve yaşam kalitesindeki azalma, yorgunlukta artışa sebebiyet vermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to investigate the relationship between hand function and quality of life in MS patients. Material and Method: This study was conducted between December 2019 - April 2020 in Ondokuz Mayis University, Faculty of Medicine, Department of Neurology, MS Outpatient Clinic. The population of the study was composed of patients who applied to the outpatient clinic. During the acquisition of the data; demographic information form that developed by the researcher after the literature review related to the subject (Appendix 1), Monitoring My Multiple Sclerosis Scale (Appendix 2), Multiple Sclerosis International Quality of Life Scale (Appendix 3), The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Appendix 4), Chedoke Arm & Hand Activity (Appendix 5), Fatigue Severity Scale (Appendix 6) were used. The data in the study were analyzed with IBM SPSS version 21 package program. Results: A positive correlation was observed between the hand function and quality of life of patients with MS who are participating in the study. It was also observed that fatigue had a negative relationship between hand function and quality of life. Conclusion: Hand function problems negatively affect quality of life in patients with MS. Problems in hand function and decrease in quality of life cause an increase in fatigue.