Büyümeye ait matematiksel modeller ve karşılaştırmalı analizi
Mathematical models of growth and their comparative analysis
  1. Tez No: 634530
  2. Yazar: OLGUN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÜNAL ÖZPALAMUTCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Growth models, Modified Equation, Schnute
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Büyüme verileriyle istatistiksel modelleme yapmak, daha nesnel sonuçlar elde etmede ve biyolojik gelişmeyi anlamada en verimli yolu oluşturur. Büyüme modelleri, doğrusal ve doğrusal olmayan büyüme modelleri olarak ikiye ayrılır. Schnute büyüme modeli doğrusal olmayan büyüme modellerinden biridir. Bu büyüme modeli diğer modelleri de kapsayan bir modeldir. Yani Schnute büyüme modeli tek bir model ile birçok limit formunu tanımlayabilmekte iken, diğer büyüme modelleri bu formları ayrı ayrı ele alır ve büyümenin nasıl değişim gösterdiğini tek bir formül ile açıklayamazlar. Bu çalışmada öncelikle Schnute büyüme fonksiyonunun elde edilişi gösterilmiştir. Schnute büyüme modelinin parametreleri, biyolojik olarak anlamlı parametrelere dönüştürülerek literatüre yeni bir modifiye edilmiş Schnute büyüme denklemi sunulmuştur. Bacillus Coagulans bakteri popülasyonu üzerine model seçim kriterleri uygulanmış ve büyüme modellerinin karşılaştırmalı analizi yapılarak sonuçları tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Büyüme Modelleri, Modifiye Denklemler, Schnute
Özet (Çeviri)
Performing statistical modelling with growth data is the most efficient way to achieve more objective results and to understand biological development. Growth models are divided into linear and nonlinear growth models. Schnute growth model is one of the nonlinear growth models. This growth model is a model that includes other models. While the Schnute growth model can define many limit forms with a single model, other growth models handle these forms separately and cannot explain with a single formulation how growth has changed. In this study, first of all, the obtainment of Schnute's growth function is demonstrated. The parameters of the Schnute growth model were transformed into biologically meaningful parameters and the modified Schnute growth equation was found. Model selection criteria were applied on bacterial data and comparative analysis of growth models was performed.