Gürültü ve ışığı azaltmak için geliştirilen şapkanın, preterm yenidoğanın konforu üzerine etkisi
Effect of the hat developed to reduce noise and light on the comfort of preterm newborn
  1. Tez No: 634549
  2. Yazar: ÖZLEM AKARSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, ışık, şapka, preterm yenidoğan, konfor, Noise, light, hat, preterm newborn, comfort
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma, 32- 37 hafta arasındaki preterm bebeklerde, gürültü ve ışığı azaltmak için geliştirilen şapkanın preterm yenidoğanın konforu üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla randomize kontrollü deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Ekim 2016- Mart 2018 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi 2. düzeyde yatan, örneklem seçim kriterlerine uyan 60 preterm yenidoğan oluşturdu. Araştırma bulgularında; şapka (siperlikli ve siperliksiz) takılan preterm bebeklerin uygulama sonrası kalp tepe atımı, oksijen satürasyonu, solunum sayısı, konfor puan ortalamalarında, uygulama öncesine göre çok ileri düzeyde anlamlı bir fark olduğu bulundu (p< 0,001). Siperlikli şapka ile siperliksiz şapka arasında ise kalp tepe atımı, oksijen satürasyonu, solunum sayısı, konfor puan ortalamaları açısından anlamlı bir fark olmadığı belirlendi (p> 0,05). Sonuç olarak; yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde preterm yenidoğanların konforunu sağlamak için bebeğin maruz kaldığı gürültü ve ışığı azaltmak amacıyla geliştirilen şapkanın kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out as a randomized controlled experimental design in preterm infants between 32 and 37 weeks to evaluate the effect of the hat developed to reduce noise and light on the comfort of preterm newborn. The population of the study consisted of 60 preterm newborns who were at the 2nd level of the Neonatal Intensive Care Unit between October 2016 and March 2018, meeting the sample selection criteria. In the research findings; Preterm babies with hats (with and without visors) were found to have a significant difference in post-application heart averages, oxygen saturation, respiratory rate, and comfort score averages compared to pre-application (p< 0,001). It was determined that there was no significant difference between the hat with a visor and the hat without a visor in terms of heart rate, oxygen saturation, respiratory rate and comfort score averages (p> 0,05). As a result; In the neonatal intensive care units, it is recommended to use the hat developed to reduce the noise and light to which the baby is exposed in order to ensure the comfort of preterm newborns.