Rekürren lomber disk hernilerinin spinopelvik parametrelerle ilişkisi
Relation of recurrent lumbar disc hernias with spinopelvic parameters
- Tez No: 634551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHTÜ ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, rekürren lomber disk hernisi, spinopelvik parametreler, torakal kifoz açısı, sagittal vertikal aks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Topçu U, Rekürren Lomber Disk Hernilernin Spinopelvik Parametrelerle İlişkisi; Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2019. Bu çalışmada rekürren lomber hernisi nedeniyle opere olan hastaların spinopelvik parametrelerinin ölçümü ve sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Retroseptif tek merkezli çalışmaya 2015-2018 tarihleri arasında ESOGÜ Nöroşirurji bölümünde rekürren lomber disk hernisi tanısı ile opere edilen 62 hasta ile, 55 sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir. İncelenen parametreler; torakal kifoz açısı , lomber lordoz açısı, pelvik tilt, pelvik insidans, sakral slop açıları sagittal vertikal aksdır. Ayrıca rekürren lomber disk tanısı alan hastaların yaş, cinsiyet, reoperasyon sayıları, lomber disk hernisi ilk cerrahi ile rekürren lomber disk hernisi saptanması arasında geçen süre, rekürren lomber disk tanısı alan lomber vertebra seviyesi de değerlendirilmiştir. Lomber disk herniyasyonu tanısı alan hastaların cerrahi işlem öncesi spinopelvik parametrelerin ölçümü rekürren lomber disk herniasyon risk hesaplamasında katkı sağlayabilecektir. Çalışmamızda lomber disk hernisine sahip hastaların lomber lordoz açısındaki azalma rekürren lomber disk hernisi için bir risk oluştuduğu ortayakoymuştur. Rekürren lomber disk hernisi saptanan hasta sayısı arttırılarak rekürrens saptanan lomber bölgelere göre karşılaştırma yapılması, rekürren lomber disk herrnisi için risk faktörü değerlendirilmesi yapılmasında daha anlamlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Topçu U. Relation of recurrent lumbar disc hernias with spinopelvic parameters Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery Residency Thesis. Eskişehir 2019. In this study w aimed to measure spinopelvic parameters of patient whom had a surgery for recurrent lumbar hernia ad compare them with healthy control group. In this retrospective single centred study, we included 62 patiets who had an operation with recurrent lumbar disc hernia diagnosis in 2015-2018 at ESOGU Neurosurgery department and 55 healthy controls. The analysed parameters are thoracic kyphosis angle, lumbar lordosis angle, pelvic tilt pelvic incidence, sacral slope angles and sagittal vertical axis.we also evaluated lumber disc hernia patient's age, gender, number of reoperation, time between first surgery and recurrent disc hernia diagnosis and lumbar spine levels. The measurement of spinopelvic parameters in patients diagnosed with lumbar disc herniation can contribute to calculating the risk for recurrent lumbar disc herniation. In our study, we found that decreased in lumbar lordosis angle in lumbar disc hernia patient, is a risk factor for recurrent lumbar disc herniation. Multiplying this study by increasing the number of included recurrent lumbar hernia patients and comparing with the levels of lumbar hernia, significant results in evaluating the risk factors.