Status epileptikus tanısıyla izlenmiş olan pediyatrik hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi; 3. basamak hastanede 3 yıllık gözlem sonuçları
  1. Tez No: 634617
  2. Yazar: SÜLEYMAN İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT OKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Status epileptikus, refrakter, EEG, Status epilepticus, refracter, EEG
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
AMAÇ:Bu çalışmada pediatrik hastaların; epidemiyolojik verileri ve risk faktörleri, nöbet karakterleri, kullanılan antiepileptikler ve bunların yanıtları ile nöbetin akut ve kronik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: UÜTF hastanesi çocuk acil servisine 01.01.2015-01.01.2018 yılları arasında başvuran ve SE olarak değerlendirilen 1 ay-18 yaş arasındaki 98 çocuk hastanın epidemiyolojik ve nöbete ait tüm verileri incelenerek nöbete etki eden instrensek, ekstrensek ve prognosik faktörler ile nöbete ait sonuçların tanımlanması sağlanmıştır. BULGULAR: %56,1 oranında erkek dominansı mevcuttur. Ortalama yaş 68,3±54,8 aydır. Hastaların %49'unda epilepsi tanısı mevcuttur. Ortalama hastane başvuru süresi 31,4±27,6 dakika, ortalama nöbet süresi 49,2±32,3 dakikadır. Acil öncesi ilaç uygulama oranı %26,4 düzeyinde düşüktür. %56,7 oranında fokal nöbet hakimiyeti görülmüştür. Antiepileptik kullanan %42,2 hastada ilaç düzeyi düşük görülmüştür. Febril SE oranı %31,6'dır. Refrakter status oranı %60,2'dir. Tiyopental infüzyonu 8 hastada (%8,2) kullanılmıştır. Antiepileptik olarak en sık fenitoin (%66) tercih edilmiştir. Entübasyon gerekliliği 25 hastada (%25,5) olmuştur. Ortalama yatış süresi 14,8±20,1 gündür. Morbidite 3 hastada (%3,1), mortalite ise 4 hastada (%4,1) gözlenmiştir. Cinsiyet, nöbet süresi, hastane başvuru süresi, nöbet tipi, acilde verilen ilk antiepileptik tipi, antiepileptik kullanımı, nöbet öncesi EEG paternleri, nöbet öncesi kranyal MR bulguları, doğumda hipoksi maruziyeti gibi değişkenler tüm parametreler açısından karşılaştırılmış ve sonuçlar sunulmuştur. SONUÇ: SE çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilen, erken müdahale gerektiren, sonuçları ciddi , risk faktörleri ve tedavi protokolü iyi bilinmesi gereken bir durumdur.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, it was aimed to evaluate epidemiological data and risk factors, seizure characters, antiepileptics used and their responses, and acute and chronic outcomes of SE. MATERIALS AND METHODS: All epidemiological and seizure data of 98 children who were admitted to UÜTF hospital pediatric emergency room between 01.01.2015-01.01.2018 and evaluated as SE were examined. It is provided to define the intrinsic, extrinsic and prognostic factors affecting the seizure and the seizure's results. RESULTS: There is a male dominance of 56.1%. The average age is 68.3 ± 54.8 months. There is an epilepsy in 49%. The average hospital admission time is 31.4 ± 27.6 minutes, and the mean seizure time is 49.2 ± 32.3 minutes. Pre-emergency drug application rate is low at 26.4%. Focal seizure predominance was observed in 56.7%. The level of medication was low in 42.2% of patients using antiepileptics. Febrile SE rate is 31.6%. Refractory status rate is 60.2%. Thiopental infusion was used in 8 patients (8.2%). Phenytoin (66%) was the most preferable antiepileptic drug. Intubation requirement was in 25 patients (25.5%). The average length of stay is 14.8 ± 20.1 days. Morbidity was observed in 3 patients (3.1%) and mortality was observed in 4 patients (4.1%). Variables such as gender, seizure time, hospital admission time, seizure type, emergency first antiepileptic type, antiepileptic use, pre-seizure EEG patterns, pre-seizure cranial MR findings, hypoxia exposure at birth were compared in terms of all parameters and results were presented. CONCLUSION: SE causes severe morbidity and mortality in children. It requires early intervention and can have serious consequences.