Hemşirelerde örgütsel sessizlik düzeyinin duygusal emek üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of organizational silence in nurses on emotional effect
- Tez No: 634616
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Duygusal Emek, Hemşire, Organizational Silence, Emotional Labor, Nurse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada hemşirelerde örgütsel sessizlik düzeyinin duygusal emek üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çalışan 950 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi %95 güven aralığında %5 hata payıyla 274 kişi olarak hesaplanmıştır. Örneklem grubunu basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 250 (%91.2) hemşire oluşturmuştur. Araştırmada verilerin çözümlenmesi aşamasında, verilerin normal dağılıma uygunluğu histogram ve Q-Q grafikleri ve Shapiro-wilk testi ile değerlendirilmiştir. İlgili kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra veri toplama araçları araştırmacı tarafından gönüllü katılımcılara yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Araştırmada hemşirelere Oral ve Köse'nin çalışmasında, Grandey'in (1999), Brotheridge ve Lee'nin (1998) çalışmasından yararlanarak geliştirdiği ve hekimlerle gerçekleştirdiği tez çalışmasında kullandığı soruların Türkçe'ye çevrilmesiyle elde edilmiş olan Duygusal Emek Ölçeği ve Van Dyne'nin tarafından 2003 yılında geliştirilen, Şehitoğlu tarafından 2010 yılında Türkçe' ye uyarlanan Örgütsel Sessizlik Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde hemşirelerin duygusal emek davranışı alt boyutları ile örgütsel sessizlik davranışı alt boyutları arasında; kabul edilmiş sessizlik alt boyutu ile yüzeysel davranış, derinlemesine davranış, duygusal çaba ve gerçek duyguları bastırma değişkenleri arasında pozitif yönde çok zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Savunma amaçlı sessizlik alt boyutunun derinlemesine davranış ve duygusal çaba değişkenleri arasında pozitif yönde çok zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örgüt yararına sessizlik alt boyutu ile duygusal emek davranışının alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of organizational silence level on emotional labor in nurses. In the study prepared fort this purpose, 950 nurses, working in Erciyes University Health Practice and Research Center, have constituted the target population of the research. The sample of the study has been calculated as 274 people with a 5% margin of error in the 95% confidence interval. The sample group has been consisted of 250 (91.2%) nurses selected by simple random sampling method. During the analysis of the data in the study, the suitability of the data to normal distribution was evaluated with histogram, Q-Q graphs and Shapiro-wilk test. After obtaining the necessary permissions from the relevant institutions, data collection tools were applied to the volunteer participants by using the face-to-face interview technique by the researcher. In the study, the emotional labor scale, which was obtained by translating the questions used in the thesis work of Mr. Oral and Köse, developed by Grandey (1999), Brotheridge and Lee (1998), and the“organizational silence scale”, developed by Van Dyne in 2003 and adapted to Turkish by Şehitoğlu in 2010, was applied to the nurses. As a result of the findings, a statistically significant relationship between the emotional labor behavior subgroups of nurses and the organizational silence subgroups was found to be very weak in a positive way between the accepted silence scale and the variables of superficial behavior, in-depth behavior, emotional effort and suppression of real emotions. In-depth behavior and emotional effort variables of the defensive silence scale were found to have a statistically significant positive level. There was no statistically significant association between the silence scale for the benefit of the organization and the subgroups of the emotional labor scale.