Blockchaın teknolojisi ve finansal proje örneklerinin karşılaştırılması
Blockchain technology and comparison of financial project samples
  1. Tez No: 634628
  2. Yazar: MUSTAFA ATAHAN
  3. Danışmanlar: DR. BORA ERDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain, Finans Piyasaları, Dağıtık Defter Yapısı, Stablecoin, Kamu Kuruluşları, Blockchain, Financial Market, Distributed Ledger, Stablecoin, Public Institution
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Blockchain teknolojisi özellikle finans dünyası için devrim niteliğinde yenilikleri beraberinde getirmektedir. Geniş bir koordinasyon ve iş birliği gerektiren yapısal bir teknolojik yenilik olan Blockchain'i tanıma ve sermaye piyasalarına sunabileceği avantajları keşfetme hususunda dünyanın önde gelen finans kurum ve kuruluşları önemli çalışmalar yapmaktadır. Blockchain teknolojisi adını Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile söz ettirmeye başlasa da, altında yatan teknoloji birçok sektöre zaman içerisinde etkisini hissettirecektir. Çalışmanın amacı bu teknolojinin özelliklerini irdeleyerek, muhtemel etkilerini ve finans piyasalarında kullanımı için gerekli nitelikleri ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde Blockchain teknolojisi hakkında teknik bilgiler paylaşılmış ve en önemli Blockchain platformlarının mutabakat yapılarına değinilmiştir. İkinci bölümde en bilinen ve gelişmiş blockchain protokolleri üzerine yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar ve çeşitli ilişkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca mevcut finansal sistemlerde regülasyonlarla uyumlu şekilde kullanılması için gerekli olan sıfır bilgi algoritmaları hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise verilen bilgiler ışığında dünyada ve ülkemizde kamu kuruluşlarının blockchain teknolojisi kullanılarak finans piyasalarında yapılan çalışmaları incelenmiş ve aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar irdelenmiştir. Ayrıca kripto para piyasalarında işlem gören stablecoinler incelenmiş ve merkezi para kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmalar sonucu oluşturulan dijital değerler ile karşılaştırmalarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde blockchain teknolojisi kullanılarak yapılan bu çalışmaların teknik ve iş bulguları belirlenmiş olup, hangi teknik özelliklerde hangi iş kısıtlarıyla gelecekte bu teknolojiyi hayatımızda göreceğimiz konusunda çıkarımlarda bulunulmuştur. Son bölümde ise bütünüyle konu ele alınmış ve gelecek çalışmalarda yararlanılması üzerine bilgiler aktarılmış ve finans piyasalarında blockchain teknolojilerini kullanabilecekleri konular ve kullanım şekilleri hakkında tavsiyeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology, which we have heard frequently in recent years, brings revolutionary innovations especially for the financial world. The leading financial institutions and organizations of the world are doing important work in recognizing Blockchain, a structural technological innovation that requires extensive coordination and cooperation and discovering the advantages it can offer to the capital markets. Although blockchain technology begins to speak of its name with Bitcoin and other cryptocurrencies, the underlying technology will make its impact on many sectors over time. The aim of the study is to examine the properties of this technology and to reveal its possible effects and qualities required for its use in financial markets. In the first part of the study, technical information about Blockchain technology is shared and the reconciliation structures of the most important Blockchain platforms are mentioned. In the second part, the results obtained from the studies on the most known and advanced blockchain protocols and their various relationships are mentioned. In addition, information was provided about zero knowledge algorithms required for use in compliance with regulations in existing financial systems. In the third part, the studies of public institutions in the world and in our country using blockchain technology are examined and the similarities and differences between them are examined. Also, stablecoins that are traded in the crypto currency markets are examined and their comparisons with the digital values created as a result of the work done by the central money institutions are included. In the fourth section, the technical and business issues of these studies using blockchain technology have been determined, and in terms of which technical features and business constraints, we have inferred that we will see this technology in our lives in the future. In the last section, the subject has been handled entirely and information on its use in future studies has been transferred and advice has been given on the issues and ways of using blockchain technologies in financial markets.