Geri Dön

İmam Hatip lisesi öğrencilerinin karma eğitim modeline bakış açıları: Alanya ilçesi örneği

Perspectives on the mixed education model of Imam Hatip high school students; Alanya district case

  1. Tez No: 634630
  2. Yazar: KADRİYE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN AKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 180

Özet

Öğrencilerin bilgiyi daha kolay edinmeleri ve işlemeleri için ders esnasında kaygı ve endişe durumlarından uzak, motivasyonlarının da yüksek olması gerekmektedir. Bundan dolayı öğrencilerin karma eğitim modelinde nasıl hissettikleri ve duyuşsal, duygusal ve dil açısından akademik alanlarda başarılarına katkısının olup olmadığı önemlidir. Yapılan bu çalışma ile İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin karma eğitim modeline bakış açıları incelenmek istenmiştir. Bu doğrultuda Alanya ilçesindeki dört adet İmam-Hatip Lisesinde öğrenim gören 326 İmam-Hatip Lisesi öğrencisi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilere kendilerine ait kişisel bilgiler, ailelerinin demografik özellikleri ve karma eğitim modeline bakış açılarını incelenmek için hazırlanan 25 maddelik anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan verilerin analizi SPSS ile yapılmıştır. Verilerin özetlenmesinde yüzde (%) frekans (N) dağılımları kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre kız ve erkek öğrencilerin çoğunluğu için karma eğitim modelinin kaygı ve endişe ortamı oluşturmadığı ortaya çıkmıştır. Kız öğrencilerin çoğunluğu karma eğitim ortamında karşı cinsi derse olan ilgi alaka ve motivasyonları için gerekli olarak görmemektedirler. Erkek öğrenciler ise karşı cinsi derse katılım, alaka ve ilgi için gerekli görmektedirler. Ayrıca kız öğrenciler için gerek kendi tertip ve düzenleri gerekse sınıflarının tertip ve düzenleri için karşı cins önemli değilken erkek öğrenciler için tertip ve düzen konusunda karşı cinsin etkin rol oynamakta olduğu ortaya çıkmıştır. Karma eğitimin öğrenci başarısına katkısı sonucuna göre öğrenciler içerisinde Arapça dersi notlarında en yüksek oran karma eğitim alan kız öğrencilerde görülmektedir. Bu sırayı tek cins eğitim alan kız öğrenciler, tek cins eğitim alan erkek öğrenciler ve en son olarak da karma eğitim alan erkek öğrenciler takip etmektedir. Anahtar Sözcükler; Karma Eğitim, Tek Cins Eğitim, Zihinsel Farklılıklar, Cinsiyet Farklılıkları, İmam-Hatip Lisesi Öğrencileri.

Özet (Çeviri)

Students must be away from anxiety and anxious situations during the lesson and their motivations must also be high in order to obtain knowledge easily and process it. Therefore, it is important how students feel in a mixed educational model and whether it contributes to their success in academic fields in terms of sensory, emotional and language. It is aimed to examine the perspectives of İmam-Hatip high school students in the mixed educational model with this conducted study. Accordingly, 326 İmam-Hatip high school students studying in four İmam-Hatip high schools in Alanya district have formed the sample of the study. A twenty-five-point survey is applied to students in the study that is prepared to examine their personal information, demographic characteristics of their families and their perspectives in the mixed educational system. Analysis of the collected data was done with SPSS. Percentage (%) frequency (N) distributions were used to summarize the data. According to the results of the study, the mixed education model for the majority of male and female students does not create an environment of anxiety and apprehension. The majority of the female students do not consider opposite gender necessary for their motivation, attention and interest to lesson in the mixed education environment. On the other hand, male students consider the opposite gender necessary for their participation, attention, and interest to lesson. Besides, it is found out that the opposite gender plays an active role in organizing and ordering for male students, while the opposite gender is not important for both their own arrangements and layouts and the arrangements of their classrooms for female students. According to the contribution of mixed education to student success, the highest proportion of Arabic course grades in students is seen in female students who receive mixed education. This sequence is followed by female students who receive single gender education, male students with single gender education, and most recently male students with mixed education. Keywords; Mixed Education, Single Gender Education, Mental Differences, Gender Differences, Imam-Hatip High School Students.

Benzer Tezler

  1. Lise öğrencilerinin FeTeMM alanlarına yönelik kariyer tercihlerinin araştırılması: İlgileri, algıları ve tutumları

    Investigating career aspirations of high school students towards stem fields: Interests, perceptions and attitudes

    HALİT KIRIKTAŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimDokuz Eylül Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ŞAHİN

  2. Meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalık düzeylerinin geliştirilmesi

    Improving awareness levels of students towards sustainable development vocational high schools

    ÖZHAN AYDİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimTrabzon Üniversitesi

    Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ATİLLA ÇİMER

  3. 10. sınıf coğrafya dersi iç kuvvetler konusunun öğretiminde ters yüz öğrenme modelinin etkililiğinin incelenmesi

    Investigation of the effectiveness of the flipped learning model in teaching the subject of internal forces in the 10th grade geography lesson

    SEMİH SÖNMEZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ADNAN PINAR

  4. Yurtta veya ailesinin yanında kalan öğrencilerin sosyal destek ve stresle başa çıkma stillerinin incelenmesi

    An examination of social support level and stress coping strategies of students staying at home or in dormitory

    NURAY FIRAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Eğitim ve ÖğretimGaziosmanpaşa Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. FATİH KAYA

  5. Yeni Cami'nin akustik açıdan performans değerlendirmesi

    Evaluation of the acoustical performance of the New Mosque

    EVREN YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVTAP YILMAZ DEMİRKALE