Mandibula kondil kırıklarında (plak vida onarımıyapılmayan) trombositten zengin fibrinin ( PRF) kırık iyileşmesiüzerine etkisinin tavşan modelinde araştırılması
  1. Tez No: 634688
  2. Yazar: HASAN OZAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibula Kondil, Kırık İyileşmesi, Trombositten Zengin Fibrin (PRF), Mandible Condyle, Fracture Healing, Platelet Rich Fibrin (PRF)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Mandibula kondil kırıkları ciddi komplikasyonlara neden olabilen maksillofasiyal yaralanmalardır. Kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü cerrahın kişisel tecrübesi ve diğer farklı parametreler açık veya kapalı yöntemin tercih edileceğini belirler. İzole intrakapsüler kondil kırıkları genelde kapalı redüksiyon ve takip şeklinde tedavi edilmektedir. Ancak uzun dönemde temporomandibuler eklemde ağrı, hareket kısıtlılığı, ankiloz, kırık olan parçada nekroz, çiğneme güçlüğü gibi komplikasyonlar olabilir. Bu gibi komplikasyonları önlemek ve eklem hasarını azaltmak için birçok araştırma yapılıp farklı metotlar kullanılmıştır. Bu çalışmada trombositten zengin fibrin (PRF) uygulamasının kemik doku iyileşmesi üzerine etkisi araştırılacaktır. Klasik trombositten zengin plazma (PRP) üretiminde kanın pıhtılaşmasını engellemek için kullanılan ajanlar yara iyileşmesini olumsuz etkilediğinden, çalışmalar bundan uzaklaşıp farklı yolları araştırmaya yönelmiştir. Takip eden yıllarda yapılan çalışmalar, pıhtılaşma sırasında oluşan gevşek fibrin matriksin büyüme faktörlerini yakalayıp, yedi gün boyunca salınımlarını sağladığını göstermiştir Ayrıca koagülasyon zincirinde görülen trombosit aktivasyonunun, büyüme faktörleri ve diğer sekretuar maddelerin daha uzun ve kararlı biçimde salınmasını sağladığı gösterilmiştir. Bahsedilen avantajları nedeniyle trombositten zengin fibrin (PRF) trombositten zengin plazmaya (PRP) göre daha etkili bulunmuştur. Çalışmamızda 10 adet tavşanın mandibulalarının her iki kondil bölgelerinden keskin osteotom ile tek kırık hattı oluşturuldu. Sağ kondil kırık hattına tavşanın kendi kanından hazırlanan trombositten zengin fibrin (PRF) verildi. Sol kondiler kırık hattına herhangi bir şey verilmedi. Sekiz hafta sonunda tavşanların her iki kondiler kemikleri çıkarılıp, histopatolojik inceleme yapıldı. Patoloji preparatları Hematoksilen Eosin boyaları ile hazırlanarak kırık iyileşmesi parametrelerine göre değerlendirildi. Sonuç olarak bahsedilen parametreler açısından her iki deney gurubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı ve trombositten zengin fibrinin (PRF) kondil kırıklarında kırık iyileşmesi üzerine etkili olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Researching of the Effect of Platelet Rich Fibrin on Fracture Healing in Mandible Condyle Fractures ( could not plate-screw repair ) in Rabbit Model Condyle fractures of the mandible are maxillofasial injuries that can cause serious complications.There is no definitive treatment method because the surgeon's personel and other different parameters determined. İsolated intracapsular condyle fractures are generally treated as closed reduction and follow-up.However, some complications may ocur in the long term like pain in the temporomandibuler joint,limitation of movement,ankylosis,necrosis in the broken part and difficulty in chewing.A lot of research has been done and different methods have been used to prevent such complications and reduce joint damage.İn this study, the effect of platelet rich fibrin (PRF) application on bone tissue healing will be investigated. Since the agents used to prevent blood clotting in the production of classical platelet rich plasma affect the wound healing negatively, the studies have movedaway from this and turned to research different ways.The studies carried out in the following years moved away from this and turned to explore different ways.Studies in the following years have shown that the loose fibrin matrix formed during coagulation captures growth factors and provides oscillation for seven days.İn addition,platelet activation in the coagulation cascade has been shown to provide larger stable release of growth factors and other secretary agents.Due to the mentioned advantages,the platelet rich fibrin (PRF) was more effective than platelet rich plasma (PRP). In the study, a single fracture line was created with a sharp osteotome from both condyle areas of the mandible of the 10 rabbits.Platelet rich fibrin (PRF) prepared the rabbit's own blood was given to the right condyle fracture line.Nothing was given to the left condylar bones of the rabbits were removed and histopathological examination was performed.Pathology preparations were prepared with hemotoxylin eosin dyes and evaluated according to fracture healing parameteres. As a result, there was no statistically significant difference between the two experimental groups in terms of the mentioned parameters and it was seen that platelet rich fibrin (PRF) was not effective on fracture healing in condyle fractures.