Design and implementation of an object-oriented expert system shell
  1. Tez No: 6347
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI TOROSLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ALTAY GÜVENİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman sistem, uzman sistem kabuğu, bilgi gösterimi, nesnesel yaklaşım. iv, Expert system, expert system shell, knowledge representation, object-oriented approach. Ill
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET NESNESEL UZMAN SİSTEM KABU?U TASARIM VE GERÇEKLEŞTİRİMİ İsmail HakkıToroslu Bilgisayar Mühendisliği ve Enformatik Bilimleri Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Halil Altay GÜVENİR Haziran 1989 Uzman sistemler bilgisayar bilimlerinde yeni bir konu olarak ortaya çık mıştır. Uzman sistemler bilgi yoğun sistemlerin geliştirilmesinde kullanılan yazılım sistemleri olarak tanımlanabilir. Uzman sistem kabukları da uzman sistemlerin kolayca geliştirilebilmeleri için ortaya çıkmıştır. Son yıllarda yeni bir yazılım tekniği olarak ortaya çıkan nesnesel yaklaşım birçok üstünlüklere sahiptir. Bunlardan en önemlisi nesnesel yaklaşımın insanın düşünme tarzına yakın olmasıdır. Bu nedenle, bizim de geliştirmekte olduğumuz uzman sis tem kabuğunda bilgilerin saklanması için nesnesel yaklaşım teknikleri kul lanılmıştır. Sistemimizin bir parçası olan nesnesel veri tabanı büyük bilgi ta banını gerektiren uzman sistemlerin geliştirilmesine de olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN OBJECT-ORIENTED EXPERT SYSTEM SHELL Ismail HakkiToroslu M.S. in Computer Engineering and Information Sciences Supervisor: Asst.Trof. Dr. Halil Altay GÜVENİR June 1989 Expert systems represent a new opportunity in computing. An expert sys tem is a computing system capable of representing and reasoning about some knowledge-rich domain with a view to solving problems and giving advice. Expert system shells are developed to create expert systems in an easy way. In recent years the object-oriented paradigm has been developed. The object- oriented approach has many advantages such as data abstraction, program modularity, and structural data representation. Therefore, we are developing an expert system shell which stores knowledge and data in object-oriented style. Also, an object-oriented DBMS part of our shell satisfy the needs of several expert systems requiring large base of facts. Such shells can be used to build expert systems by only adding the domain-specific knowledge.