Burdur merkezde yer alan camiler
Mosques located in Burdur center
  1. Tez No: 634725
  2. Yazar: DÜRİYE BEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BEYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, Merkez, Osmanlı Dönemi, Cumhuriyet Dönemi, Dini Mimari, Cami, Ahşap Tavan, Mihrap, Burdur, Center, Ottoman Period, Republic Period, Religious Architecture, Mosque, Wood Ceiling, Mihrab
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Yerleşimi neolitik çağa kadar inen Burdur, zengin tarihe sahiptir. Burdur, ilk olarak Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Türk egemenliğine girmiş ve imar faaliyetlerinde bulunarak zamanla bölge Türkleştirilmiştir. Daha sonra bu faaliyetler Hamidoğulları Beyliği, Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. Burdur şehir merkezinde, alan çalışmaları sonucunda tescillenmiş on üç cami tespit edilmiştir. İncelediğimiz eserler arasında 1861-1862 yılında inşa edilmiş Saden Camii hariç diğer eserler Burdur'da 1914 yılında meydana gelen depremde su basman seviyesine kadar yıkılmış ve yeniden yapılmıştır. Bu doğrultuda ele aldığımız camiler 19. ve 20. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Camiler ilk olarak kronolojik bir sırayla tek tek incelenmiştir. Daha sonra plân ve mekân anlayışı, mimari elemanlar, yapı elemanları, süsleme, malzeme, teknik, baniler ve sanatçılar başlıkları altında benzer örneklerle karşılaştırılarak değerlendirilmiş ve Türk mimarisine katkısı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Burdur, which is a settlement dating back to Neolithic Age, it has a rich history. Burdur, went under the Turkish rule in the Anatolian Seljuks period first and over time Turkified the region by doing public works. Then this public works continued in Hamitoğulları Dynasty, Ottoman Empire and Republic period. As a result of field studies has been idetified thirteen mosque registered in Burdur center city. The analyzed works, collapsed as well as to the level of basement in earthquake in Burdur 1914 year and mosques were rebuilt. Saden Mosque, which was built only in 1861-1862 year, it has not affected by earthquake and it has been reached with with original form until today. The mosques we consider are dated the 19th and 20th century. Mosques have been examined in chronological order one by one first. Then mosques have been evaluated by compare with similar examples under the titles plan and place understanding, architectural elements, construction materials, decoration, material, technical and artists and its was emphasized over contribution to Turkish architecture.