Çocuk romanlarının demokratik kültür bilinci edinimine etkisi (Burdur ili örneği)
The effect of children's novels on acqusition of democratic culture awareness (The sample of the city Burdur)
  1. Tez No: 431280
  2. Yazar: YASEMİN GÜL GEDİKOĞLU ÖZİLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokratik Kültür Bilinci, Demokratik Kültür Bilinci Ölçeği, Çocuk Romanı, Democracy, Democratic Culture Awareness, The Scale of Democratic Culture Awareness, Children's Novel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Araştırmada, ortaokul 2. sınıfta çocuk romanlarıyla oluşturulan eğitim durumlarının demokratik kültür bilinci edinimine etkisi bakımından araştırılması ve betimlenmesi amaçlanmıştır. Burdur merkezde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ortaokulu'nda gerçekleştirilen araştırmaya deney grubundan 21, kontrol grubundan 21, toplam 42 öğrenci katılmıştır. Deney grubunda 9 kız 12 erkek öğrenci bulunurken, kontrol grubunda 10 kız 11 erkek öğrenci yer almıştır. Araştırmada, deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek uygulanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0.87 olarak bulunmuştur. Ölçeğin faktör yüklerinin de 0.43-0.83 arasında değiştiği görülmektedir. Uygulanan ölçek 10 boyut ve 52 maddeden oluşmaktadır. Bu boyutlar, Kişi Haklarına Saygı, Başka İnançlara Saygı, Doğa Bilinci, Canlıların Yaşam Hakkı, Toplumsal Kurallara Uyma, Hoşgörü Kültürü, Özgürlük Düşüncesi, Eşitlik Düşüncesi, Uzlaşma Düşüncesi ve Kültürü, Estetik Bilinçtir. Ölçeğe eklenen yönergede öğrencilerin cinsiyetlerini, anne ve babalarının eğitim durumunu ve mesleğini yazmaları için de bir bölüm oluşturulmuştur. Araştırma verileri toplandıktan sonra verilerin çözümlemesi yapılmıştır. Toplanan veriler üzerinde istatistiksel çözümlemelerin yapılabilmesi için SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Çözümlemeler için bağımlı ve bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Eğitim durumlarını oluşturmak için üç yerli üç yabancı çocuk romanı alan uzmanları tarafından belirlenmiştir. Bu romanlarla oluşturulan eğitim durumları deney grubunda on iki hafta boyunca uygulanmıştır. İstatistiksel çözümlemeler sonucunda deney ve kontrol grubunun demokratik kültür bilinci edinimleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Deney ve kontrol grubundaki kız ve erkek öğrencilerin demokratik kültür bilinci edinimleri arasında erkek öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Gelişim sürecine bakıldığında ise kızların daha yüksek oranda gelişim gösterdiği gözlenmiştir. Araştırma sonucunda çeşitli önerilere yer verilmiştir
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of learning conditions which were created on the basis of children's novels at 2nd grade of secondary education on acquisition of democratic culture awareness. The study which was carried out at Turkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Secondary School in central Burdur consisted of 42 students. There were 9 female and 12 male students in the experimental group and 10 female and 11 male students in the control group. Experimental design was used in the study. A scale developed by the researcher was applied to the participants. The internal consistency reliability coefficient of the scale was found 0.87. It is seen that the factor loads of the scale change between 0.43 and 0.83. The scale consisted of 10 dimensions and 52 items. The dimensions are Respect for Human Rights, Respect for Others' Beliefs, Environmental Awareness, Right to Live, Obeying Societal Rules, Culture of Tolerance, Thought of Freedom, Thought of Equality, Thought and Culture of Reconciliation and Aesthetic Consciousness. There was another section in the instruction paper for the students on which they could write their genders, mother and father's educational status and jobs. The data were analysed using SPSS 20.0 package programme. Dependent and independent samples t tests were used for the analyses. In order to create learning conditions, 3 native 3 foreign children's novels were selected by field experts. The learning conditions created on the basis of these novels were implemented to the experimental group for 12 weeks of period. According to the findings of the study, there were not any significant differences between the experimental and control groups in terms of acquisition of democratic cultural awareness. However, a significant difference was found between male and female students in the experimental and control groups in favor of male students regarding acquisitions of democratic culture awareness. Afew suggestions have been made at the end of the research.