The impact of training on improving the performance of employees: The case of banking sector in Libya
Eğitimin çalışanların performansını artırma üzerindeki etkisi: Libya'da bankacılık sektörü örneği
  1. Tez No: 634899
  2. Yazar: IBRAHIM SULIMAN S. EL-NAGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA TAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Employee Training, Motivation, Employee Performance, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışanların kurumlardaki en önemli güç olduğu ve kurumların en büyük kaynaklarının 'insan kaynağı' olduğu asla unutulmamalıdır. Bu temel nedenden dolayı üst mevkilerdeki kişiler diğer bir deyişle yöneticiler bu kaynağın daha iyi kullanılabilmesi ve mümkün olduğunca geliştirilebilmesi için birçok yöntem uygulamaktadır. İşletmelerde 'insan kaynağı 'kavramı ortaya çıkmadan önce çalışanlara çok fazla önem verilmemekteydi, denilebilir. Fakat insanın önemi anlaşıldıktan sonra eğitimli çalışanların daha da öne çıktığı bilim insanları tarafından kabul edilmiş bir gerçekliktir. Bu çalışma ile öncelikle çalışan performansı, motivasyon ve iş tatmini kavramları, literatürde gerekli araştırmalar yapılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Ardından çalışan eğitiminin bu kavramlar ile arasındaki ilişkiler geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş ölçekler ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, rastgele örnekleme tekniği kullanılmıştır. 240 çalışana yüz yüze mülakat tekniği kullanılarak anket uygulanmıştır. Anket %98,4 cevaplanma oranına sahiptir. Çalışmadan önce belirlenen hipotezler şu şekilde sıralanabilir; Çalışan eğitimi ile çalışan performansı arasında anlamlı bir ilişki vardır, Çalışan eğitimi ile motivasyon arasında anlamlı bir ilişki vardır, çalışan eğitimi ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki vardır. SPSS programı ile elde edilen veriler analiz edilmiş ve bu değişkenler arasında pozitif anlamlı bir ilişki olup olmadığı test edilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar, çalışan eğitiminin, iş motivasyonu ile ilişki değerinin yüksek, iş memnuniyeti ile ilişki değerinin orta ve çalışan performansı ile ilişki değerinin düşük olduğunu göstermektedir. Çalışmanın son bölümünde ise çalışan performansı, iş doyumu ve çalışan motivasyonu ile ilişkileri güçlendirmek amacıyla eğitim boyutunun diğer boyutlar üzerindeki etkisini artırmak için hangi önlemlerin alınabileceğine dair fikir ve öneriler yer almaktadır. Anahtar Kelimeler (Keywords in Turkish): Çalışan Eğitimi, Motivasyon, Çalışan Performansı, İş Tatmini
Özet (Çeviri)
It should never be forgotten that employees are the most important power in institutions and that the biggest resources of institutions are 'human resources'. For this fundamental reason, people in the top positions, in other words, managers, use many methods to make this resource better and develop as much as possible. Before the concept of“human resources”appeared in the enterprises, it was said that employees were not given much importance. However, it is a reality accepted by scientists that educated employees become more prominent after understanding the importance of human. With this study, the concepts of employee performance, motivation and job satisfaction are tried to be explained by making the necessary researches in the literature. Then, the relations of employee education with these concepts were tried to be analyzed with scales whose validity and reliability were tested. Random sampling technique was used in the study. A questionnaire was applied to 240 employees using face-to-face interview technique. The survey has 98.4% response rate. The hypotheses determined before the study can be listed as follows; There is a significant relationship between employee training and employee performance, there is a significant relationship between employee training and motivation, there is a significant relationship between employee training and job satisfaction. The data obtained by SPSS program were analyzed and it was tried to test whether there was a positive and significant relationship between these variables. The results show that employee training has a high value of relationship with job motivation, medium value of job satisfaction and relationship, and low value of relationship with employee performance. In the last part of the study, there are ideas and suggestions about what measures can be taken to increase the impact of the education dimension on other dimensions in order to strengthen relations with employee performance, job satisfaction and employee motivation.