Kur'ân-ı Kerîm'de iman ve küfür bağlamında kalbin halleri
States of heart in the context of faith and denial in Qur'an
- Tez No: 634901
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kalp, İman, İnkar, Nifak, Küfr, Şirk, Heart, Faith, Denial, Faction, İnfidelity, Polytheism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kalp kelimesi, k-l-b kökünden türemiş“öz, iç ve halis olma”ve“değişim ve dönüşüm”anlam odakları üzerine kurulmuş Arapça bir kavramdır. İnsan bedeninde kan dolaşımını sağlayan bir organ olan kalbin dışında manevi bir yönü de bulunmaktadır. Kalp, cahiliye döneminde daha çok duyguların merkezi iken İslâmiyet'le birlikte vahyin indiği yer olmuştur. Dolayısıyla kalp, iman ve inkarın merkezi haline gelmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'de iman ve küfür bağlamında kalbin hallerinin çalışıldığı araştırmanın ilk bölümünde kalp ve yakın anlamlı kelimelerin tanımı ve tahlili yapılmıştır. İkinci bölümde Kur'an'da kalbin hallerine dair âyetler tespit edilmiştir. Bu âyetler ışığında kalbin; mümin, münafık, kafir ve müşrik kişiliklerinde nasıl bir durumda olduğu incelenmiştir. Kişilerin fiillerinin kalplerine ve kalbin, fiillere etkisi inanç bakımından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Word“kalp”(heart in English) is an Arabic consept which is derived from k-l-b roots and based on the rhemes“alternation and transformation”and“core, intrinsic and absolute”. The consept refers not only to an organ which is responsible for bloodstream, but also to a spritual being. While heart had been the center of emotions in pre-Islamic age of ignorance, with Islam getting widespread, it became the place where divine inspiration was revealed. Hence, the heart has become the core of faith and denial. In the first part of the research, states of heart in the context of faith and denial in Qur'an has been studied in detail. Also, heart and other related words have been defined and analysed. In the second part, verses about states of heart in Qur'an have been identified. In the light of these verses, how states of heart are in faithful, factious, heretic and polytheistic identities has been examined. The effect of people's actions to their heart, and the impact of heart on their actions has been evaluated in terms of faith.