Kur'an ilimleri bağlamında İbrahim suresi
Surah Ibrahim ın the context of the Qur'anic sciences
  1. Tez No: 520135
  2. Yazar: ELİF SALİHA LEBİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN MOLLAİBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, İbrahim suresi, Kur'ân ilimleri, Bağlam, The Holy Qur'an, Surah of Ibrahim, Qur'anic Sciences
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kur'ân-ı Kerim, ilahî mesajlardan oluşan Allah kelâmıdır ve Hz. Peygamber'in edebî en büyük mucizesidir. Aynı zamanda Müslümanlar için eşsiz bir rehberdir. İnsanları küfür karanlığından iman aydınlığına davet eden son semavi kitaptır. Bu yüce Kitap 114 sureden oluşmaktadır. İbrahim suresi, Mekkî sureler arasında bulunmakta olup, Mekkî surelerin özellik ve niteliklerine sahiptir. Genelde surede, Hz. Musa ve Hz. İbrahim'le birlikte az da olsa diğer peygamberlerin kıssalarına temas edilmekte, iman ve küfür arasında örneklemeler ve mukayeselere yer verilmektedir. Surede Kur'ân sıralamasında 14. Sure, nüzûl sırasına göre ise 70. sure olarak bilinmektedir. Heca harfleriyle başlayan sureler arasında yer almaktadır. Tezimizde Hz. İbrahim'in adını taşıyan söz konusu surenin Kur'ân ilimleri bağlamında incelenmesi hedeflenmiştir. Zira bugüne kadar bu konuda tasarladığımız şekilde yapılmış herhangi bir akademik çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmamızda önce ayetler gruplar halinde metin olarak yazıldıktan sonra izaha muhtaç bazı kelimelerin kelime anlamları verilmiş, ayrıntılara girilmeden usulüne göre hangi kökten türetildikleri, kök anlamları yanında ayetteki anlamları kaydedilmiştir.Yine aynı grup ayetlerin meallerinin yanı sıra ayetlere ilişkin kısa açıklamalar yapılmıştır. Daha sonra Kur'ân ilimleri kapsamına giren konular hakkında yeri geldikçe özet bilgi verilmiş ve bu konular hakkında suredeki ilgili ayetlerden gösterilen örnekler ışığında, yorum ve değerlendirmeler yapılmıştır. Böylece İbrahim suresinde Kur'ân ilimleri bağlamında ele alınacak konuların nitelik ve nicelik açısından hangi boyutta yer aldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde de genel bir değerlendirme yapılarak varılan sonuçlar hakkında özet bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Qur'an is the Word of Allah with clear messages and commands in order to guide Human Beings“from darkness to light ”as mentioned in Surah Ibrahim. This Final Revelation is the greatest miracle given to Prophet Mohamed (pbuh) . It consists of 114 surahs . Surah Ibrahim is revealed during the Meccan period and it displays the features of the Meccan surahs. Surah Ibrahim briefly covers some of the stories of prophet Ibrahim (pbuh) along with some other prophets such as prophet Moses (pbuh). The main theme of this surah is to draw attention to the differences between Faith and Disbelief by giving analogical comparisons as well as examples with parables. Although its revelation order is the 70th, it is the 14th surah in the Qur'an and starting with the Muqatta'at letters. Our aim is to study surah Ibrahim in the context of Qur'anic sciences. The main reason we have chosen Surah Ibrahim is that, up until now, we have not come across any corresponding academic study of Surah Ibrahim with respect to Qur'anic sciences.So we have taken up this great task to achieve the aforementioned aim. Firstly,we display the verses of Surah Ibrahim in order and then analyse some of the seemingly vague and ambigous words with regards to their syntactic and etymological roots.We also interpret these verses within a specific context. We also show the possibility of different interpretations by applying the methods within Qur'anic sciences with concise and clear remarks .We then explained such methods with examples qualitatively and quantiatively. Finally,we have mentioned our inferred conclusions and finished with a brief discussion of our interpretation and understanding of Surah Ibrahim.